ACNEWS

Ukrajna: Ferenc pápa imperialista

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Imperialista propagandával vádolták az Ukránok a pápát.
Hirdetés
Ad image

Miután Ukrajnából éles bírálat érte a pápa fiatal orosz katolikusokhoz intézett beszédét, a Vatikán igyekszik csökkenteni a károkat. Ferenc a szentpétervári fiatalokat „a nagy Oroszország Anyácska örököseinek” nevezte.

„A spontán megjegyzésekkel a pápa arra akarta bátorítani a fiatalokat, hogy őrizzék és népszerűsítsék Oroszország nagyszerű kulturális és szellemi örökségének pozitív aspektusait” – magyarázta kedden Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

„Nem az Oroszország imperialista felfogásának dicsőítéséről volt szó. A nyilatkozatoknak nem volt célja Oroszország imperialista felfogásának dicsőítése” – tette hozzá a vatikáni szóvivő.

A szentpétervári katolikus fiatalokhoz intézett, interneten közvetített videóbeszédében Ferenc pápa szó szerint úgy emlegette őket, mint „a nagy Oroszország, a nagy szentek, a királyok, Nagy Péter, Nagy Katalin, a nagy kultúrájú és emberségű orosz nép gyermekei”.

„Ti a nagy Oroszország Anyácska örökösei vagytok, haladjatok tovább” – mondta Ferenc pápa.

„Amikor Nagy Péter és Nagy Katalin cárokat említette, Ferenc csak Oroszország szellemi és kulturális történelmének pozitív aspektusait akarta kiemelni. Ferenc azért említette a kettőt, hogy történelmi korszakokra utaljon” – magyarázkodott Bruni.

Miután a beszéd ismertté vált, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nyikolenko „nagyon szerencsétlennek” nevezte a pápa szóhasználatát.

„A Kreml ezzel a fajta imperialista propagandával indokolta ukránok ezreinek halálát és ukrán városok százainak elpusztítását. Nagyon sajnálatos, hogy ezek a gondolatok tudatosan vagy öntudatlanul kerültek ki a pápa szájából” – magyarázta Nikolenko.

A Rómával egyesült ukrajnai görög katolikus egyház vezetője, Szvjatoszlav Sevcsuk szintén azzal vádolta a pápát, hogy Pétert és Katalint az orosz imperializmus és nacionalizmus legrosszabb példái közé választotta.

„Attól tartunk, hogy ezeket a szavakat egyesek úgy fogják értelmezni, mintha éppen azt a nacionalizmust és imperializmust bátorítanák, amely az ukrajnai háború gyökere” – mondta az ukrajnai görögkatolikus egyházfő.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel szemben a keddi sajtótájékoztatóján üdvözölte a pápa szavait.

„A pápa ismeri az orosz történelmet, és ez nagyon pozitív. A miénk egy igazán mély történelem, mély gyökerekkel”.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés