ACNEWS

Majd a Vatikán megmondja: kézikönyvet írtak az MI etikájáról

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ferenc pápa és társai olyan iránymutatásokat dolgoztak ki, amelyeket a technológiai vállalatok már ma is használhatnak.
Hirdetés
Ad image

Ha eddig bárki is tanácstalan volt abban, hogyan is kell kihasználni a mostanában hatalmas teret hódító mesterséges intelligenciát, itt a megoldás. Szerencsére Ferenc pápa, a Vatikán élén gyorsan reagált a kérdésre és mindenki segítségére sietett. A Szentszék kiadta a pápa által meghatározott kézikönyvet a mesterséges intelligencia etikájáról.

Az iránymutatások Ferenc és a Santa Clara Egyetem Markkula Alkalmazott Etikai Központja közötti együttműködés eredményeként születtek. A projekt eredméne egy kézikönyv, amelynek címe: Etika a diszruptív technológiák korában: Egy operatív útiterv. Ez a technológiai iparágat hivatott eligazítani a mesterséges intelligencia, a titkosítás, a nyomon követés és más területek etikájának zavaros vizein.

Brendan McGuire atya szerint a Vatikánnak egyedülálló képessége van arra, hogy a kulcsfontosságú szereplőket az asztalhoz ültesse. „A pápának mindig is nagy rálátása volt a világra és az emberiségre, és úgy véli, hogy a technológia jó dolog. De ahogy fejlesztjük, eljön az ideje, hogy mélyebb kérdéseket tegyünk fel” – mondta Brendan atya a Gizmodónak adott interjújában. „A Szilícium-völgy vezetői évek óta jönnek hozzám, és azt mondják: ‘Segítened kell nekünk. Rengeteg dolog van a láthatáron, és mi még nem állunk készen’. Az ötlet az volt, hogy a Vatikán összehívó erejét felhasználva összehozzuk az egész világ vezetőit.”

Azt remélik, hogy a könyv útmutatást nyújt a technológiai vállalatokon belül azoknak az embereknek, akik már most is a mesterséges intelligencia legnehezebb kérdéseivel küzdenek.

Általánosságban a könyv amellett érvel, hogy a technológiába és az azt fejlesztő vállalatokba már a kezdetektől fogva be kell építeni egy sor elv köré szerveződő értékeket. Ahelyett, hogy utólagosan próbálnánk megoldani a problémákat. A kézikönyv egy elvet határoz meg a vállalatok számára: annak biztosítása, hogy „cselekedeteink az emberiség és a környezet közös javát szolgálják”. Ez mind szép és jó, és nyilvánvalóan rendkívül hasznos. Az ITEC kézikönyv azonban úgy van megszervezve, hogy a nagy gondolatokat, amelyekkel mindenki egyet tud érteni, konkrét tanácsok és megvalósítható lépések sorozatára bontja.

Ez a nagy alapelv hét iránymutatásra van lebontva. Például „Az emberi méltóság és jogok tiszteletben tartása” és „Az átláthatóság és a megmagyarázhatóság előmozdítása”. Ezt a hét irányelvet aztán 46 konkrét, megvalósítható lépésre bontják le, definíciókkal, példákkal és megvalósítható lépésekkel kiegészítve.

A technológiai iparág szerencséjére a Vatikánnak sok tapasztalata van abban, hogy választ adjon az apokalipszisre vonatkozó kérdésekre is. Brendan atya szerint a mesterséges intelligencia lehetséges egzisztenciális fenyegetései komolyak, de a közeljövő MI-vel kapcsolatos problémái ugyanolyan nagy figyelmet érdemelnek.

„Feltétlenül szükség van jelentős védőkorlátokra. Az országok és a kormányok idővel be fogják vezetni ezeket – mondta Brendan atya. – De ez a könyv jelentős szerepet játszik a tervezés és a fogyasztói megvalósítás megközelítésének felgyorsításában. Ez az a terület, ahol megpróbáljuk lehetővé tenni a vállalatok számára, hogy jóval korábban megfeleljenek a szükséges szabványoknak.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés