ACNEWS

Jobban gyógyulsz, ha női sebész operál

Fotó: Illusztráció/ Pixabay
Fotó: Illusztráció/ Pixabay
A női sebészeket által operált betegeknél kevesebb a szövődmény, és az elhalálozás.
Hirdetés
Ad image

Egy tanulmány szerint a betegek jobb eredményeket értek el, ha női sebész műtötte őket, nem pedig férfi.

A kutatócsoport, amely azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés a sebész neme és az eredmények között, egymillió műtött beteg adatait vizsgálta. A csapat nyomon követte azon emberek egészségi állapotát, akik 25 gyakori elektív vagy sürgősségi műtét valamelyikén estek át.

Ezután összehasonlították a férfi és női sebészek eredményeit. Kiderült, hogy a férfi sebészek által kezeltek rosszabbul jártak.

„A beteg, az eljárás, a sebész, az aneszteziológus és a kórház jellemzőinek figyelembevétele után e kohorszvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a női sebészek által kezelt betegeknél alacsonyabb a műtét utáni kedvezőtlen kimenetel, beleértve a műtét utáni 90 napon és egy éven belüli halálozást, mint a férfi sebészek által kezelteknél”- írta a kutatócsoport.

Az okok azonban még nem tisztázottak – írja az IFLScience.

„A nők és a férfiak másképp gyakorolják az orvoslást, bár kevés kutatás létezik a női és férfi sebészek tanulási stílusában, a készségek elsajátításában vagy az eredményekben mutatkozó különbségekről. Nem ismerjük azt a mechanizmust, amely a női sebészek által kezelt betegek jobb eredményeinek hátterében áll, bár ez összefügghet az irányelvekkel jobban összhangban lévő, betegközpontúbb és jobb kommunikációval járó ellátással”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés