Néhány évtizede szinte senki nem hallott a vakbélrák betegségről. Az orvosok is legfeljebb egyszer-kétszer találkoztak vele egész pályafutásuk során, ráadásul akkor is inkább idősebb felnőtteknél fordult elő.
Most azonban valami megváltozott: egyre több az ilyenfajta diagnózis, és ráadásul egyre fiatalabbaknál – a harmincasoknál, a negyveneseknél, sőt még az ennél fiatalabbaknál is.
Egyre gyakoribb betegség a vakbélrák manapság
A vakbél – az a kis, ujj alakú nyúlvány a vastagbél elején – leginkább a vakbélgyulladásról ismert, amely sürgős műtétet igényel. Kevesen tudják azonban, hogy itt is kialakulhat daganat.
A probléma, hogy a vakbélrák gyakran teljesen tünetmentesen fejlődik, így sokszor csak akkor derül ki, amikor már késő – írta a Science Alert, amely az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratra hivatkozva azt állítja, hogy a ’70-es évek után születetteknél háromszor-négyszer gyakoribb a vakbélrák, mint a korábbi generációknál.
Bár összességében még mindig ritka betegségről van szó (pár ember milliónként évente), a növekedés drámai. Ma már az esetek harmada 50 év alattiaknál fordul elő – sokkal nagyobb arányban, mint más emésztőrendszeri rákoknál.
Fiatalokat támad a rejtélyes betegség – mi állhat a háttérben?
A szakértők egyelőre csak találgatnak, de úgy vélik, a következő dolgok közre játszhatnak a nem mindennapi betegség kialakulásában.
- Elhízás – a ’70-es évektől meredeken emelkedett a túlsúlyosak száma, márpedig a pluszkilók számos daganat kockázatát növelik.
- Étrend – több feldolgozott élelmiszer, vörös és feldolgozott hús, cukros ital, kevesebb zöldség és teljes kiőrlésű gabona.
- Mozgásszegény életmód – órák a számítógép vagy a tévé előtt, kevés aktív tevékenység.
- Környezeti tényezők – iparosított élelmiszer-termelés, vegyszerek, műanyagok, a vízminőség változása.
És van egy újabb gyanú: a bélflóra megváltozása. Az antibiotikumokat az elmúlt évtizedekben sokkal gyakrabban használjuk – nemcsak az orvostudományban, hanem az állattenyésztésben is. Ez pedig megzavarhatja a bélrendszerünk jó baktériumainak egyensúlyát, ami a daganatképződéshez is hozzájárulhat.
A jelenség nemcsak a vakbélrákot érinti: hasonlóan növekszik a vastagbél- és gyomorrák előfordulása is a fiatalok körében. Ez pedig sok orvost rémületbe ejt.
„Olyan, mintha a civilizációból való kijelentkezést látnánk. Az életmódunk és a környezetünk olyan gyorsan változott, hogy a szervezetünk egyszerűen nem tud lépést tartani”
– figyelmeztetnek kutatók.
Miért olyan nehéz felismerni és mit lehet tenni?
A vakbélrák alattomos betegség. Nem úgy, mint a vastagbélrák, ahol a szűrővizsgálat (kolonoszkópia) sokszor idejében jelzi a bajt. A vakbélrákot szinte lehetetlen kiszűrni, mert nincs rá rutinvizsgálat.
A tünetek – ha vannak – teljesen általánosak: enyhe hasfájás, puffadás, székletváltozás. Ezeket a legtöbben egyszerű emésztési panaszoknak gondolják. Gyakran csak akkor derül fény a daganatra, amikor valakit vakbélgyulladás gyanújával műtenek, és a szövettan mutatja ki a rákot.
A betegség ritka, így felesleges pánikba esni, de érdemes tudatosnak lenni.
- Figyeljünk a testünk jelzéseire – ha szokatlan, tartós hasi panaszaid vannak, ne legyints rá!
- Éljünk egészségesebben – kiegyensúlyozott étrend (sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona), rendszeres mozgás, a normál testsúly megtartása.
- Kerüljük a káros szokásokat – dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás.