ACNEWS

Figyelmeztetést adott ki a WHO: itt az újabb világjárvány

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A WHO egyik tudósa bejelentette, hogy újabb világjárvány várható, miután egyre gyorsabban terjed a madárinfluenza állatról emberre terjedő változata.
Hirdetés
Ad image

Az Egészségügyi Világszervezet megkongatta a vészharangokat: a madárinfluenza emberről emberre terjedő törzse akár világjárvánnyá is dagadhat. Dr. Jeremy Farrar, a WHO vezető tudósa arról beszélt, hogy a betegég halálozási aránya igen magas, és könnyen terjed. Emiatt egészen valószínű egy újabb pandémia. „A H5N1 egy olyan influenzafertőzés, amely elsősorban baromfikból és kacsákból indul ki. Az elmúlt 1-2 év során hatékonyan terjedt és az állatvilágban már járvánnyá nőtte ki magát. A nagy aggodalmat az váltja ki, hogy a vírus az emlősök megfertőzésével továbbfejlődik, miközben kifejleszti az ember megfertőzésének képességét. Ami kritikus pont, hogy vajon mikor lesz képes az emberről emberre történő átvitelre” – mondta Dr. Jeremy Farrar.

A vírus pedig már nemcsak a madarak, hanem a tehenek esetében is egyre nagyobb problémát okoz. „Ez óriási nagy probléma, és úgy gondolom, biztosítanunk kell, hogy ha a H5N1 emberről emberre terjedne, akkor azonnal reagálni tudjunk és egyenlően hozzáférjünk a vakcinához, terápiához és a diagnosztikához.” – vélekedett a kutató. Kiemelte, hogy szerinte várható egy új globális világjárvány, amire el kell kezdeni felkészülni, ami az oktatásnál kezdődik – írta meg a DailyStar.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés