ACNEWS

Lejtmenet – az USA már nem olyan jó hely

Fehér Ház - Washington / Fotó: pixabay
Fehér Ház - Washington / Fotó: pixabay
Az Egyesült Államokban egyre csak romlanak az államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.
Hirdetés
Ad image

A nemzetközi hitelminősítő Fitch szerda hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi „AAA”-ról egy fokozattal „AA plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek nem teljesítővé válásának kockázatára megállapított minősítést. A cég egyidejűleg levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról és stabil kilátással látta el az új besorolást.

A Fitch május 24-én, az adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt helyezte negatív figyelőlistára az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő  politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság-politikai kérdésekben.

Van még remény

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb – e cég módszertanában „Aaa”-ként jelölt – besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor’s – a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként és a Fitch Ratings szerdai hasonló lépésig egyedüliként – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit „AAA” államadós-osztályzatot, amelyet 1941 óta tartott érvényben.

Az S&P a tizenkét évvel ezelőtti leminősítés óta az „AAA”-nál szintén egy fokozattal alacsonyabb, „AA plusz” besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó leminősítést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Egyre csak romlik

A Fitch Ratings által szerdán bejelentett leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az amerikai kormányzati tevékenység minősége – beleértve az államháztartási és az adósságügyeket – az elmúlt húsz évben folyamatosan romlik. Azzal együtt is, hogy júniusban végül kétpárti megállapodás született az adósságlimit 2025 januárjáig érvényes felfüggesztéséről.

Az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat. Az amerikai kormánynak mindemellett – a legtöbb hasonló besorolású államadóstól eltérően – nincs középtávú költségvetési keretrendszere – áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A hitelminősítő közölte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államháztartási hiány az idén 6,3 százalékra emelkedik. Tavaly 3,7 százalék volt. 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább, Mindenekelőtt a várhatóan gyenge jövő évi GDP-növekedés, az emelkedő kamatterhek, valamint az egyes szövetségi államok és helyi önkormányzatok gazdálkodási deficitjei miatt.

Az amerikai államadósság bevételarányos kamatkötelezettség-rátája 2025-ben valószínűsíthetően eléri a 10 százalékot – áll a Fitch szerdai előrejelzésében.

A cég kiemeli, hogy várakozása szerint az általa „AAA” kategóriásként nyilvántartott államadósok esetében e kamatkötelezettség-ráta mediánszintje ugyanabban az évben 1 százalék. Az „AA” osztályzati sávban lévő gazdaságoké 2,8 százalék lesz.

A GDP-arányos amerikai államadósság-ráta a Fitch prognózisa szerint az idén 112,9 százalék lesz, és 2025-ig 118,4 százalékra emelkedik.

A hitelminősítő kiemeli: ez több mint két és félszer magasabb az „AAA” kategóriás gazdaságok államadósság-rátájának mediánszintjénél, amely 39,3 százalék. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés