ACNEWS

A VI. Tömeges kihalás korát éljük

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az emberi tevékenységek miatt 35-ször gyorsabban pusztulnak ki fajcsoportok, mint az azt megelőző egymillió év alatt.
Hirdetés
Ad image

Állatfajok csoportjai az átlagosnál 35-ször nagyobb ütemben tűnnek el az emberi tevékenység miatt – állítják a kutatók, akik szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy a Föld történetében a hatodik tömeges kihalás zajlik és egyre csak gyorsul.

A tudósok, akik azt elemezték, hogy az elmúlt 500 évben milyen ütemben haltak ki egymással szoros kapcsolatban álló állatfajok, megállapították, hogy az ember hiányában 18 000 évbe telt volna eltűnésük.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közzétett tanulmány szerint 1500 óta legalább 73 emlős-, madár-, hüllő- és kétéltűfaj-csoport halt ki. Ha a tendenciák az emberi hatások előtti átlagos kihalási arányokat követték volna, akkor mindössze két faj eltűnése lett volna várható. Az eltűntek közé tartoznak a madagaszkári elefántmadarak, az új-zélandi moa és a hawaii mézelőmadarak.

Az élőhelyek pusztulása, az éghajlati válság és a vadon élő állatok illegális kereskedelme miatt a veszteségek az előrejelzések szerint a következő években felgyorsulnak. A legrosszabb forgatókönyv szerint – ha az évszázad végére az összes jelenleg veszélyeztetett fajcsoport eltűnik – az arány 354-szerese lenne az elmúlt egymillió év átlagának.

A fajok kihalása olyan mértékű lesz, mint a dinoszauruszok kipusztulása, és arra figyelmeztetnek, hogy a fajkiesés az emberi civilizáció fennmaradását is veszélyezteti.

Bár egyes tudósok vitatják azt az állítást, hogy egy hatodik tömeges kihalás van folyamatban, az ENSZ 2019-es, bolygó egészségéről szóló értékelése szerint 1 millió faj eltűnésének veszélye áll fenn a környezetre nehezedő emberi nyomás miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés