ACNEWS

Forgalmas út mellett található ingatlanok piacáról: Volt, aki zajmérővel jött megtekintésre

Kik és miért vesznek most sűrű látogatottságú utak melletti lakásokat? És mennyivel olcsóbban? Ezekre a kérdésekre válaszol az értékesítő szakember.

Hirdetés
Ad image

Kik és miért vesznek most sűrű látogatottságú utak melletti lakásokat? És mennyivel olcsóbban? Ezekre a kérdésekre válaszol az értékesítő szakember.

Nem könnyű eladni a nagy forgalmú útvonalak mellett fekvő lakásokat. A hozzáértők elmondása szerint az ilyen ingatlanok az átlagnál tovább maradnak a kínálatban, de van három olyan vevői csoport, mely nyitott rájuk.

De kezdjük ott, hogy mi számít jelenleg forgalmas útnak? Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, ingatlanpiaci szempontból forgalmasnak számít minden legalább kétszer kétsávos út, illetve azok az útszakaszok, amelyeken már napközben is számottevő a forgalom, nemcsak a reggeli, illetve az esti csúcsidőben.

Fotó: Pixabay

„Szintén ide sorolható minden olyan út, amelyen villamos közlekedik, illetve nagy a busz-, esetleg a troliforgalom. Ráadásul ezeken a forgalmas útvonalakon az átlagnál több üzlet és szolgáltató is működik, ami tovább fokozza a zajt és környezeti terhelést” – tette hozzá a szakértő.

Az érdeklődők természetesen tisztában vannak a forgalmas utak mellett lévő ingatlanok hátrányaival. Rencsevics Mária, az ingatlaniroda XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a legtöbb vevő a zajtól tart, amikor egy ilyen lakás megvásárlását fontolgatja. Megemlítette, hogy nemrég egy forgalmas helyen levő ingatlan megtekintése során az érdeklődő zajmérővel érkezett.

„A forgalmas utak mellett fekvő ingatlanoknak a homlokzatuk is gyorsabban szennyeződik, nehezebb megoldani a szellőztetést és a ruhateregetést, illetve a megnövekedett forgalom statikailag is nagyobb terhet ró az épületre” – világított rá az említett otthonok másik hátrányra Balla Frigyes.

„Előnyként értékelhető ugyanakkor, hogy a forgalmas utak mellett sok esetben jobb a tömegközlekedés és az infrastruktúra” – jegyezte meg Rencsevics Mária. Így azok hajlandóak elsősorban ilyen ingatlanokba költözni, akik számára ez két fontos tényező. Viszont akadnak olyanok is, akik korábban is zajos környéken éltek, így már megszokták és kevésbé zavarja őket.

Balla Frigyes szerint a forgalmas utak mellett lévő eladó ingatlanokat általában a fiatalabbak és az idősebbek egy szűkebb rétege választja, részben eltérő okok miatt. Mint mondta, a fiataloknak vonzó az átlag feletti ellátottság, a jó közlekedés és a kedvező négyzetméterár, míg az idősebbeknek további előny mindezek mellett, hogy már nem annyira érzékenyek a zajterhelésre. Rajtuk kívül a lehetséges vevők körébe tartoznak még a kereskedelmi, üzleti célú vásárlók vagy befektetők, mivel irodáknak alkalmasak lehetnek ezek az ingatlanok.

Fotó: Pixabay

Mindenesetre az átlagnál nehezebb őket eladni. Rencsevics Mária úgy fogalmazott, hogy “egy forgalmas út mellett található ingatlan általában tovább szerepel kínálatunkban”, amihez Balla Frigyes hozzátette, hogy még akár túlkínálat is kialakulhat belőlük a szűk vevőkör miatt.

Ami persze az árakra is hatással van, így elmondható, hogy az ilyen ingatlanok kedvezőbb áron cserélnek gazdát a csendesebb helyen lévőkhöz képest, mivel az érdeklődők az objektív hátrányokra hivatkozva általában többet akarnak alkudni a már eleve valamivel alacsonyabb négyzetméterárból.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés