ACNEWS

Friss kutatás: veszélyesebb a diétás üdítő, mint a cukrozott

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A tudósok szerint még a „zero cukor” felirat sem jelent biztonságot: a mesterségesen édesített italok akár 60 százalékkal is emelhetik a májzsírosodás kialakulásának esélyét.
Hirdetés
Ad image

Egy friss, több mint 123 ezer felnőtt bevonásával végzett kutatás szerint már napi egy doboz szénsavas üdítő – legyen az akár diétás, akár cukros – jelentősen növelheti a halálos májbetegségek kockázatát.

Zsírmáj: a diétás üdítők a ludasok

A kutatást kínai szakemberek végezték a szucsoui Soochow Egyetemen, és eredményeiket a berlini United European Gastroenterology kongresszuson mutatják be. A tudósok a brit résztvevők 10 éven át tartó italfogyasztását elemezték, és arra jutottak: már napi 250 ml szénsavas ital – kevesebb mint egy doboz – elég ahhoz, hogy a nem alkoholos zsírmáj (MASLD) kockázata megugorjon.

A MASLD olyan májbetegség, amely nem az alkohol miatt alakul ki, hanem a májban felhalmozódó zsír következménye. Ez ma már az Egyesült Királyság lakosságának akár 40 százalékát is érintheti, miközben a betegek többsége nem is tud róla, mert kezdetben nem okoz feltűnő tüneteket – írta a Daily Mail.

A kutatók szerint azok, akik rendszeresen fogyasztottak cukros italokat (például Coca-Colát), 50 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak májbetegséget. A meglepő fordulat: a diétás változatok – mint a Coca-Cola Zero vagy a Sprite Zero – még ennél is kockázatosabbnak bizonyultak, akár 60 százalékkal növelve a rizikót.

Ennek oka feltehetően az, hogy a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a bélflóra működését, befolyásolhatják a teltségérzetet, sőt édes ízek iránti vágyat is kelthetnek, ami közvetve túlzott kalóriabevitelt eredményezhet. Egyes adatok szerint ezek az italok inzulintermelést is serkenthetnek, ami tovább terheli a májat.

A víz marad a legbiztonságosabb választás

A kutatás azt is kimutatta, hogy ha a résztvevők a szénsavas italokat vízzel helyettesítették, a májbetegség kockázata akár 15 százalékkal csökkent. A szakértők egyértelmű üzenete: a víz nemcsak hidratál, hanem tehermentesíti a májat is.

Lihe Liu, a kutatás vezetője szerint „itt az ideje újragondolni, milyen szerepet játszanak a diétás italok az egészséges étrendben”. A professzor hozzátette:

„A cukorral és a mesterséges édesítőkkel édesített italok egyaránt károsak lehetnek. A legjobb, amit tehetünk, hogy csökkentjük a fogyasztásukat, és a vizet választjuk.”

Igen, az alkohol káros, de nem csak az végez a májunkkal

A brit májalapítvány (British Liver Trust) becslése szerint a májzsírosodás a következő évtizedekben a leggyakoribb májbetegséggé válhat világszerte. A szakértők figyelmeztetnek: nemcsak az alkohol okozhat májkárosodást, hanem a túlzott cukor- és zsírbevitel is – akár látszólag ártatlan üdítők formájában.

A jelenség hazánkat sem kerülte el: zsírmáj napjainkra Magyarország leggyakoribb krónikus májbetegségévé vált, amely a lakosság jelentős részét érinti – erre már 2022-ben felhívta a figyelmet a Budai Egészségközpont. A betegség hosszú távon súlyos következményekhez – például májfibrózishoz, cirrózishoz vagy akár májrákhoz – vezethet, különösen akkor, ha alkoholfogyasztás is társul hozzá.

A HVG még szeptemberben írta meg a KSH adataira hivatkozva, hogy hazánkban, májbetegségben majdnem háromszor annyi férfi halt meg tavaly, mint ahány nő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!