ACNEWS

Fülöp Attila: változik a szociális ellátások megállapításának viszonyítási alapja

Változik a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap, ezután ez nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap - közölte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

Hirdetés
Ad image

Változik a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap, ezután ez nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap – közölte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

A változtatás oka, hogy az öregségi nyugdíjminimum elsősorban a nyugdíjszakágazat mutatószáma, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátásokhoz kapcsolódóan használnak. Indokolt volt egy olyan viszonyítási alap létrehozása a szociális területen, amely figyelembe veszi majd a szakterület sajátosságait – magyarázta bejegyzésében az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális vetítési alap bevezetésével célzottabb lesz a támogatások és juttatások megállapítása, az állam felelőssége azonban nem csökken.

Az állam törvényben előírt kötelezettsége – tette hozzá -, hogy a szociális, gyermekvédelmi és felzárkózási területhez tartozókról gondoskodjon, a szakmai felügyeletet ellássa és az ehhez szükséges munkához finanszírozást biztosítson.

Az állam nem a kötelezettséget ruházza át, pusztán intézmények fenntartását bízza olyan szereplőkre, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek a szociális ügyekben és jól ismerik a helyi közösségeket – jelezte az államtitkár.

Fülöp Attila azt írta: az állami finanszírozás nem csökkent a szociális területen. 2010-hez képest 3,5-szer többet fordítanak az idei költségvetésben szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatásokra, ez az idei büdzsében 1140 milliárd forintot jelent, míg 2010-ben 325 milliárd volt.

Ezen belül is kiemelten nő az önkormányzati, civil és egyházi (nem állami) szereplők finanszírozása, ami a 2010-es 34 milliárd forintról idén 171 milliárd forintra nőtt, jövőre pedig már 227 milliárd forint lesz – ismertette az államtitkár a Facebook-oldalán.

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés