ACNEWS

Gál Kinga: méltatlan a bővítési EU-biztos ellen intézett politikai támadás

Méltatlan a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett politikai támadás, a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke Strasbourgban szerdán.

Hirdetés
Ad image

Méltatlan a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett politikai támadás, a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke Strasbourgban szerdán.

Az MTI-hez eljuttatott Fidesz-közlemény szerint Gál Kinga a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentéssel kapcsolatban kijelentette: hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül, amely – fogalmazott – figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról.

Leszögezte: a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt az Európai Bizottság szóvivőjének álláspontja is. Eszerint a biztos munkája során a felülvizsgált módszertant alkalmazza, amely még inkább középpontba helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását – hangsúlyozta.

Az EP-állásfoglalással kapcsolatban Gál Kinga azt mondta, a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve.

A magyar képviselő hangoztatta: példa nélküli és méltatlan a Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott bírálat, mert a magyar biztos „kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott”.

A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében – figyelmeztetett.

Várhelyi Olivér „az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöld energiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz” – tette hozzá Gál Kinga. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés