ACNEWS

Váratlan fordulat: orosz földgáz árasztja el Európát

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az év első hét hónapjában az európai országok több cseppfolyósított földgázt vásároltak Oroszországtól, mint az ukrajnai háború kitörése előtt.
Hirdetés
Ad image

Ez derül ki a Global Witness környezetvédelmi szervezet tanulmányából, amely 2021-hez képest még 40 százalékos növekedésről is beszél.

Eszerint az uniós országok 2023 januárjától júliusig mintegy 22 millió köbméter úgynevezett LNG-t vásároltak. Ezek az adatok a Kpler áruelemző cégtől származnak. Az előző évben az adatok szerint mintegy 21 millió köbméter LNG-t importáltak Oroszországból Európába. Az ukrajnai háború kezdete óta az uniós országok megállapodtak a szén és – kivételektől eltekintve – a nyersolaj behozatalának tilalmáról, de az LNG nem tartozik ezek közé.

Ugyanakkor kötelezettséget vállaltak más fosszilis tüzelőanyagok importjának csökkentésére. A cseppfolyósított földgáz vásárlása az elmúlt hét hónapban becslések szerint 5,3 milliárd euróba került. Összességében az EU az orosz export mintegy felét (52 százalékát) vásárolta meg. Ehhez képest 2021-ben csak 39 százalék volt ez az arány a jelentés szerint. A legnagyobb vásárló júliusig Spanyolország volt – hat átalakításra váró LNG-termináljával Spanyolország rendelkezik a legtöbbel Európában -, csak Kína vásárolt többet. Szintén messze megelőzte Belgium, amely Zeebrugge-ból is tovább szállítja a gázt.

„Európa fosszilis gázon alapuló energiarendszere klímakatasztrófa és biztonsági kockázat, amely finanszírozza a háborút szító rezsimeket és táplálja a halálos időjárási szélsőségeket. Több erőfeszítésre van szükség a gáz megújuló energiákkal való helyettesítésére” – mondta Jonathan Noronha-Gant, a Global Witness munkatársa – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés