ACNEWS

2024. September 24.   |   Gellért, Mercédesz napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Gáztűzhelyen főz? Van egy rossz hírünk

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egyre több országban kampányolnak a gáztűzhelyek betiltása mellett. És egyre több jel mutat arra, hogy örök búcsú lehet a vége.
Hirdetés
Ad image

Egyre több európai országban merült fel annak gondolata, hogy ideje örök búcsút venni a gáztűzhelyektől. A készülékek betiltása mellett pedig egyre mind többen kampányolnak, bár igaz, ami igaz, az ellenállás is azonos mértékben növekszik. A Blikk beszámolója szerint az Egyesült Államokban és az Európai Unióban pedig már tervek is születtek a szabályozás ütemezésére.

Káros az egészségre

Egyes kutatások szerint a gáztűzhelyek egészségtelenek is. Ezek a készülékek ugyanis hozzájárulnak a beltéri levegőszennyezéshez, túllépik a levegőminőségi irányelveket, és növelik a gyermekkori asztma kockázatát. A tanulmány kiemeli, hogy a megfelelő szellőzés nélküli gázfőzés súlyos egészségügyi hatásokat, különösen légzőszervi problémákat okozhatnak a gyermekeknél.

A becslések szerint csak az unióban körülbelül 25 millió család használja főzésre a gázt. Ezek közül kiemelkedik Olaszország, Hollandia, Románia és Magyarország. Az elmúlt évben több mint 700 000 gyermekkori asztmás esetet hoztak összefüggésbe a használatával, ami az unióban a gyermekeknél előforduló összes asztmás eset mintegy 7%-át teszi ki.

A valódi lépések még hátra vannak

Bár a valódi lépések még hátra vannak az Európai Parlament a a nagyobb épületegyüttesek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálati javaslatában egy teljes fejezetet szentelt az energiahatékonyságnak. A tárgyalt intézkedések között pedig ott van a gáztűzhelyek és a kazánok betiltása is. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol több mint 47 millió amerikai háztartásban – az összes háztartás 38%-ában – főznek gázzal. AZ USA-ban több állam is arról döntött, hogy az új gáztűzhelyek beépítését már nem engedélyezik a jövőben.

Noha a gáztűzhelyekből származó bevételek csak kis százalékát teszik ki a gázszolgáltatók teljes bevételének, az iparág mégis aggódik. Attól tartanak, hogy a tiltó szabályozás előfutárja lehet az energiarendszer szélesebb körű villamosítási törekvéseinek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés