ACNEWS

Félelmetes gigakullancsok támadnak ránk a nyáron

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancsot immáron 15 helyen is észlelték Magyarországon. A számuk folyamatosan nőtt az elmúlt években.
Hirdetés
Ad image

A veszélyes ízeltlábút még 2009-ben, a Margitszigeten azonosították először, azóta pedig folyamatosan nő a száma. 2021-ben kettő, 2022-ben kilenc, míg 2023-ban újabb négy Hyalomma kullancsot találtak az országban. A kullancsfigyelo.hu a lakossági bejelentések alapján követi az ízeltlábúak magyarországi előfordulását. A Hyalomma marginatumot azért is figyelik különösen, mert az egzotikus faj a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős, ráadásul Európa-szerte több megbetegedésért is felelős volt az elmúlt években.

„A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom, és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30 százaléka nem éli túl, megelőző védőoltás még nem készült.” – olvasható a Kullancsfigyelő oldalán. A fertőzések kapcsán megkereste a Naphíre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyúgyszerészeti Központot is. Ezalapján kiderült, hogy ha tapasztaljuk a betegség, vagy más vérzéses, lázzal járó fertőzést, azt azonnal jelentenünk kell. Arról azonban nincsenek információk, hogy a krími-kongói láz okozott-e hazánkban megbetegedést.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés