ACNEWS

Gigantikus patkánypénisz szúrt szemet a tudósoknak

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Óriási felháborodást váltott ki egy friss tanulmány. A kutatásban ugyanis egy MI által generált képet közöltek, ami egy túlméretezett patkánypéniszt ábrázolt.
Hirdetés
Ad image

Jó nap a patkányoknak – rossz nap a tudománynak. Február 13-án a Frontiers című tudományos folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely nagy port kavart. Nem a tartalma lett a probléma, hanem a furcsa illusztrációk. Az egyiken ugyanis egy hatalmas patkánypénisz látható, amely hosszabb, mint maga az állat.

Nem sokkal a kutatás megjelenése után pedig a nemi szerv vírusként kezdett terjedni az interneten. „Hogyan jutott át az 1. ábra a szakértői bírálókon?” – merült fel Charlotte Houldcroft tudósban az X-en. A független szakértői értékelés ma már a tudományos publikációk minőségének biztosítására szolgáló szabványos módszernek számít. A jelek szerint pedig ezt a tanulmányt nem ellenőrizték, hiszen nem ez volt az egyetlen furcsaság.

Fotó: Screenshot, Blick

A tanulmány szerzői, Xinyu Guo, Liang Dong és Dingjun Hao azt állítják, hogy a Midjourney MI segítségével készítették ezeket a képeket. Ezek a képgenerátorok köztudottan hadilábon állnak a szövegértelmezéssel és a helyesírással. Így történhetett, hogy a tanulmány egészébe eget rengető szövegi és képi ostobaságok kerülhettek be. Például olyan sejtdiagramok, amelyek úgy néztek ki, mint egy földönkívüliek által készített pizza.

A kínai szerzők a képekkel együtt benyújtották tanulmányukat felülvizsgálatra. A szöveget először Indiában szerkesztették, majd két másik emberhez is eljutott lektorálásra.  Végül Jingbo Dai, a Northwestern Egyetemről vette észre a pontatlan képeket. Ő állítása szerint csak a szöveg tudományos részével foglalkozott. A mesterséges intelligenciáról készült képek közzétételéről a folyóirat dönt, ahol az MI használata megengedett. Mindössze a forrást kell feltüntetni, amit a szerzők meg is tettek

A lausanne-i székhelyű magazin azóta reagált a kritikára, és visszavonta a közzétett tanulmányt – számolt be a Blick.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés