ACNEWS

Globális felmelegedés – A Hold por lehet a megoldás rá

A Utah Egyetem elméleti fizikusai szokatlan javaslattal álltak elő a globális felmelegedés mérséklésére.

Hirdetés
Ad image

A Utah Egyetem elméleti fizikusai szokatlan javaslattal álltak elő a globális felmelegedés mérséklésére.

Egy kutatócsoport úgy véli, ha évente több millió tonna holdport állítanának Föld körüli pályára, a keletkező védőréteg részben elzárná a napsugarakat, ezáltal lehűthetné a bolygót.

A PLOS Climate folyóiratban megjelent tanulmányukban Benjamin Bromley asztrofizikus és munkatársai matematikai modellekkel határozták meg, mi szükséges a Föld védelméhez a nap káros sugaraitól. A tanulmányban, amely a szükséges részecskék típusát, eloszlását és tömegét vizsgálta, 1,8 százalékkal próbálták csökkenteni a nap melegét, ami azt jelenti, hogy a Föld évente hat napig árnyékban van – számol be a Gizmodo.

A kutatás során megállapították, hogy a holdpor alkalmas a napfény szűrésére, és a becslések szerint évente körülbelül 54 millió tonnára van szükség ebből az anyagból a hatékony védekezéshez.

Arra a kérdésre, hogy a holdpor miért tűnik jó megoldásnak az éghajlatváltozásra, az asztrofizikus kifejtette, hogy a gravitáció miatt energiahatékonyabb ilyen anyagot indítani a Holdról, mint a Földről. A kutatók azonban nem tudták megmondani, mennyibe kerülne a megoldás.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha ez valósággá is válik, az nem váltja ki a földvédelem fontosságát. A fosszilis tüzelőanyagok bányászata helyett nagyobb figyelmet kell fordítani a szén-dioxid visszanyerésére.

Nem ez az egyetlen forradalmi megoldás a globális felmelegedés mérséklésére, amelyet a közelmúltban javasoltak. Az MIT mérnökei nagyjából Brazília méretű pajzsot fognak használni, hogy csökkentsék a Földet érő káros napsugárzás mennyiségét.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés