ACNEWS

500 éves fenevadak tartják rettegésben az óceán lakóit

Egy ősi cápa, amely idősebb, mint az Egyesült Államok, a mai napig az óceánokban bolyong.
Hirdetés
Ad image

A mélység egy ősi teremtménye régebb óta járja a világ óceánjait, mint amióta az USA mint állam létezik. Az Északi-sarki-óceán jeges vizeiben a grönlandi cápák zsákmány után a tengerfenéken kutatnak, és az egyik példányról kiderült, hogy ezt már 400 éve teszi. Ez azt jelenti, hogy 1623 körül születhetett. Az Egyesült Államok 1776-ban kikiáltotta függetlenségét.

A kutatók szerint a fenevadak akár 500 évig is élhetnek. Az egyiket a cornwalli Penzance közelében lévő Newlyn kikötőjében holtan találták, és úgy vélik, hogy VIII. Henrik király uralkodása idején született – írja a DailyStar.

A cápák korának kutatását a cápák szemlencséjében lévő C14 szintjének vizsgálatával végzik. Ezek a lencsék születéskor alakulnak ki, és a feltételezések szerint nem regenerálódnak, így a szakemberek meg tudják állapítani, hogy mikor születtek a cápák.

A tudósok 2022-ben a fejüket vakarták egy grönlandi cápa felbukkanása miatt, mert több ezer kilométerre volt a szokásos élőhelyétől. Éppen tigriscápák jelölését végezték, amikor a közép-amerikai Belize-ben rábukkantak a meglehetősen eltévedt példányra.

„Először biztos voltam benne, hogy ez valami más, mint egy hatkopoltyús cápa, amelyeket jól ismerünk a korallzátonyok mélyvizeiből. Tudtam, hogy valami szokatlan dologról van szó, és a halászok is tudták, akik még soha nem láttak ilyet” – mondta Devanshi Kasana, a Florida International University PhD-hallgatója.

A fenevadról készült fényképet később a faj szakértői megerősítették, hogy az egy grönlandi cápa.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés