ACNEWS

Gulyás: Mi jól állunk! (2.rész)

Közölte: elfogadták, hogy az uniós költségvetési ciklus végére a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80 százalékára kell emelni. Jó lenne, ha a baloldal és európai parlamenti képviselői nem tennének meg mindent azért, hogy ne lehessen megemelni a pedagógusbéreket - fogalmazott.

Hirdetés
Ad image

Közölte: elfogadták, hogy az uniós költségvetési ciklus végére a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80 százalékára kell emelni. Jó lenne, ha a baloldal és európai parlamenti képviselői nem tennének meg mindent azért, hogy ne lehessen megemelni a pedagógusbéreket – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az MVM-nek pontos adatai vannak, tudják, mennyien vannak az energia-átlagfogyasztás felett, ez a mérőhelyek negyedét érinti. Súlyozott átlagról van szó, azaz ahol nincs fogyasztás vagy csak nagyon alacsony, az nincs benne az átlagszámításban – mondta. Hozzátette: nem igaz, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a gáz ára.

Közölte: azon dolgoznak, hogy az EU gázhasználatot csökkentő terve ne jelentsen semmit a magyar háztartásoknak, és bár nem kötelező szabályról van szó, tartanak tőle, hogy életbe lép majd. Alapvetően minden ország maga határozza meg az energiamixét – jegyezte meg.

Azt mondta: vizsgálják, hogy a közintézményekben kiváltható-e a gázfűtés, leginkább fatüzeléssel, mert arra a leggyorsabb átállni.

Arról is beszélt, hogy a kisebb iskoláknál van lehetőség a fatüzelésre átállásra kazánnal, és felmérik, hogyan lehet segíteni kazánvásárlással.

Azoknak a többgenerációs családoknak, amelyek egy házban laknak, egy mérőórával, a miniszter azt javasolta, hogy alakítsák át társasházzá az ingatlant.

Kiemelte: a kormány szeretné, ha nem kellene újabb stratégiai készleteket felszabadítani, de nem tudják, meddig tart a százhalombattai finomító karbantartása. Ha a finomító nem indul újra, akkor kénytelenek lesznek újabb készleteket megnyitni – fűzte hozzá.

Elmondta: az olajfinomító karbantartása egy hónapot vehet igénybe, a folyamatról tájékoztatnak majd.

Hangsúlyozta: az árstopokkal kapcsolatban óvatosan kell fogalmazni háborús időszakban, de a kormány célja, hogy minél hosszabb ideig fenntartsa őket.

Megjegyezte: az üzemanyagárnál a jármű üzembentartójának személye számít, a kormányzati autók piaci áron tankolnak.

Azt mondta: szombat délben már hatályba léptek az új árszabályok.

Gulyás Gergely kitért rá: a taxisoknak marad a kedvezményes tankolás, mert 60 százalékos lenne az árnövekedés, ha nem így lenne.

A miniszter üdvözölte az EBESZ jelentését, amelynek lényegi megállapítása – mondta -, hogy színvonalasan bonyolították le az országgyűlési választást, amely szabad, demokratikus és tisztességes volt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc 2001 óta folyamatosan készül valamire, 2001-2004 között a hatalom megragadására, utána az ország tönkretételére, lemondása után pedig újra a hatalom megszerzésére. A miniszter közölte, ő óvná az országot attól, hogy Gyurcsány Ferencre bármit rábízzanak.

Megjegyezte: Hegedüs Zsuzsa lemondását elfogadták.

A miniszter kiemelte: az Országgyűlés elfogadta a katatörvényt, nem tervezik a korrekcióját.

Arról is beszélt, hogy jelenleg mintegy 2000 fogvatartott embercsempészet miatt van börtönben Magyarországon, 88 százalékuk külföldi állampolgár és 97 százalékuk férfi. A börtönkapacitások elegendők, de a helyzet nagy terhet jelent az országnak, ezért a kiutasítást részesítik előnyben – magyarázta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: 860 ezren érkeztek az ukrajnai háborús helyzet elől menekülve Magyarországra, menedékes kérelmet 27 ezren adtak be, és több mint 23 ezer esetben született elismerő döntés.

Gulyás Gergely megjegyezte: nincs napirenden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijevi látogatása.

A miniszterelnök tusványosi beszédéről elmondta: évek óta ismert a kormányfő és a kormány álláspontja a migráció kérdésében, így a beszéd a kulturális különbségekről szólt.

Közölte: tömeges leépítés sem a Miniszterelnökségen, sem más tárcáknál nem volt.

A déli határon pattanásig feszült helyzetről és arról, hogy várható-e az unió segítsége a schengeni határok védelméhez, azt mondta: a migrációs válság kitörése óta 1,6 milliárd eurót költöttek határvédelemre és ennek 2 százalékát térítette meg az unió.

A határvadász egységekhez zajlik a toborzás, az érdeklődők száma meghaladta a hatezret. Megerősítette: a belügyi tárca azt vállalta szeptemberre 2200 emberből álló határvadászegységet tud létrehozni, és ezt bővítik majd később 4 ezerre.

Felidézte, hogy Orbán Viktor kormányfőnek az osztrák kancellárral folytatott megbeszélésén is kiemelt helyen szerepelt a külső határvédelem. Jelezte: a déli határ megvédéséhez az osztrákok is ajánlottak segítséget, valamint a következő hetekben szerb elnöki és magyar, osztrák kormányfői találkozót tartanak. Problémaként említette ugyanakkor, hogy a Szlovéniában közelmúltban hatalomra került baloldali kormány azonnal a kerítés lebontásába kezdett.

Mi jól állunk – összegzett a miniszter, megjegyezve: Európa szerinte nem áll jól és nem készült fel arra a migrációs nyomásra, amely akár nagyobb is lehet, mint a 2015-ös volt.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e további segítségnyújtást a családoknál a rezsicsökkentés területén, Gulyás Gergely emlékeztetett: a gázfogyasztásnál a háromgyermekes családok további 600 köbmétert kapnak kedvezményesen, ami minden további gyerek után 300 köbméterrel nő. A gázzal muszáj spórolni – fogalmazott, és azt kérte, ha van rá lehetőség, aki tud, keressen alternatív megoldásokat a rezsicsökkentett határ felett.

Kitért arra is, mivel drága a nyersanyag és az energia, az a legfontosabb, hogy ne legyen hiány. A gáztározók töltöttsége pillanatnyilag 50 százalékos, ami 3 milliárd köbméter gáz tárolását jelenti. Ez két hónapig – csak lakossági fogyasztásra vetítve négy hónapig – elegendő – fejtette ki Gulyás Gergely, aki egy másik kérdésre közölte: a dízelnél állnak rosszabbul, de benzin sincs korlátlanul.

Ha a tárolókat fel tudják tölteni, akkor a fűtési szezon, azaz április végéig van elegendő gáz a lakosság számára. Erre az évre a költségvetési hiány tartható a mostani árak mellett, és azon vannak, hogy jövőre is a lehető legtöbb forrást tegyék a rezsivédelmi alapba – közölte.

Vannak esetek, amikor azonnali hatályba lépés kell, ez tipikusan ilyen – mondta a miniszter arra, hogy fél órát határoztak meg az új benzinár-szabályozás bevezetésére. Arról, hogy az árak tovább drágulhatnak majd, azt mondta: az állam az inflációt csökkenti, ahol tudja, és ahol el kell engedni ezt az eszközt, ott ezt teszi.

További felvetésre közölte: jelenleg 2,68 eurócent a gáz ára Magyarországon, míg Svédországban 23,78, Hollandiában 23,19 eurócent. Egy német átlagos fogyasztású család 4,4 millió forintot fizet, míg nálunk évente 200 ezer forintot. Nem érzi, hogy szégyenkezni kellene – fogalmazott.

Arra, hogy mi változott a gáz terén, azt mondta: nincs orosz olcsó gáz, ez változott. Az új orosz gázszerződés kedvezőbb, mint a korábbi, de hogy ezt miként kell számolni, arról a magyar kormány nem nyilatkozott korábban sem – tette hozzá.

További felvetésre beszámolt arról is, hogy a tűzifaellátás biztosított, és jelentősen növelik a kapacitásokat. Az állami erdőgazdaságok ennek 50-55 százalékát adják, és utasítást kaptak, augusztusban is folytassák a kitermelést, annak érdekében, hogy ne csak a szociális tűzifaprogramban legyen elegendő, hanem az, aki be akar szerezni tűzifát, megtehesse – mondta, egyúttal jelezve: szociális tűzifaprogram ugyanúgy lesz, ahogy tavaly, tavalyelőtt.

Arról, hogy a benzináraknál miért kivételek a taxisok, azt mondta, nekik a benzin és a dízel a kizárólagos munkaeszközük, ha nem sorolják őket a kivételek közé, akkor már másnap 60 százalékos drágulás lett volna az áraikban.

A miniszter arra a kérdésre, hogy jelentősen nőtt a rendszerhasználati díj, azt mondta: az MVM annak megfelelően számolja ki, mennyi a valós költsége a rendszer fenntartásának. Abban ő nem biztos, hogy ez olyan jelentősen nőtt volna – jegyezte meg.

Az augusztus 20-ai programokról hétfőn ad a kormány részletes tájékoztatást – jelezte. A politikai vitáról azt mondta, tavaly is volt, akkor is indult petíció, hogy ne legyen tűzijáték, akkor valamivel többen írták alá, mint most. Amióta szerveznek tűzijátékot, van egy rendje a beszerzésnek, a rakétákat április-májusban beszerzik, ez idén is így történt. Nem lesz olcsóbb, ha nem lövik fel őket, sőt a tárolás miatt drágább lenne – közölte.

A felvételi rendszer átalakításáról elmondta: sokat gondolkodott a kormány, hogy akár teljes szabadságot kapjanak az egyetemek. Ez azonban túl nagy változás lenne és egy lépésben nem tehető meg. A változások nyomán 100 pontról dönthetnek majd teljesen szabadon, és minden egyetem különböző kritériumokat határozhat meg. A nyelvvizsga-kötelezettségről elmondta: személy szerint hosszú ideje volt azon a véleményen, hogy a generális előírásnak nincs értelme. Példaként hozta, hogy óvónőhiány van, és miközben egyetemi végzettséget igényel ez a munkakör, teljesen felesleges a nyelvvizsga-előírás. Más az elvárás a nemzetközi kapcsolatok szakon és más az óvónőknél – fogalmazott.

Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő nyilatkozatáról, amely szerint Magyarország és Lengyelország az ukrán háború ügyében eltérő utakon jár, azt mondta: az álláspontjuk egyezik abban, hogy elítélik az orosz agressziót, azt, hogy egy független állam szuverenitását egy másik állami katonai erővel megsérti. Szolidárisak vagyunk az Ukrajnából érkezőkkel, ugyanakkor arról vita van, hogy a fegyverszállítással meghosszabbítják a háborút vagy lehetőséget adnak Ukrajnának területi integritása helyreállítására. Ebben nem értenek egyet a lengyelekkel – mondta. Arra, hogy Ukrajnának le kellene mondani területekről, úgy reagált: nem akarnak az ukránok helyett a saját ügyükben nyilatkozni. Ugyanakkor, ha a háború állására valaki ránéz, kár illúziókat kergetni. Amit számos nyugati politikus mond, hogy Ukrajnának kell megnyernie a háborút, erkölcsileg igaz lehet, de erre nincs reális esély – összegzett.

További felvetésre közölte: minden olyan beruházás, ahol a közbeszerzés eredményesen zárult, az építkezésre vonatkozó szerződést már megkötötték és a munkaterületet is átadták, folytatódik. A többi projektet leállították, nagyon kevés egyedi kivétel lehet, ezekről szeptemberben lehet döntés.

Karácsony Gergely főpolgármester nyugdíjasoknak ígért, de be nem tartott rezsitámogatásáról azt mondta: nem tudják, mi az oka, hogy ez eddig nem sikerül. Bíznak benne – folytatta a miniszter -, hogy sikerülni fog és megkapják azt a 20 ezer forintos támogatást, amelyre ígéretet tett.

Az egyes ágazatokban jelentkező munkaerő-hiányt firtató kérdésre Gulyás Gergely úgy reagált: most hétezerrel több orvos van, mint 2010-ben volt, bizonyos területeken lehet hiány, de ez nem általános. Kitért az orvosoknál bevezetett jelentős béremelésre, és azt mondta, biztosítani lehet az orvosutánpótlást, a vonatkozó keretszámokat is felemelték.

A tanároknál fel kell oldani a nyugdíjkorlátot, ez a megoldás – jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy az üzemanyagárstop miatt indult kötelezettségszegési eljárásra két hónapjuk van válaszolni, és fognak is. Jogi vitáról van szó, amelyet korrekt érvekkel szeretnének lefolytatni – mondta.

Kitért arra, hogy a rögzített áron belül és időben felépül az atlétikai stadion, nincs olyan csúszás, amely nehezítené a jövő évi budapesti világbajnokság megrendezését. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés