ACNEWS

Gulyás Gergely: Svédország mindent megtesz, hogy ne ratifikáljuk a svéd NATO-csatlakozást

Kormányinfó. Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Kormányinfó. Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint arról, hogy bekéretik-e a svéd nagykövetet, a Külügyminisztériumnak kell döntést hoznia.
Hirdetés
Ad image

Rendkívüli időpontban: szerdán 16:30-tól tartották a kormányinfót. A kormányülésről a kormányszóvivő azt írta korábban a Facebookon, hogy „a kormány célja világos, a háború és a szankciók ellenére is: letörjük az inflációt, újraindítjuk a gazdaságot és megőrizzük Magyarország békéjét”.

  • Januártól új családpolitikai intézkedéseket fogad majd el a kabinet, hangsúlyozta a tárcavezető.
  • A kormány azt kéri az Európai Bizottságtól, hosszabbítsa meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, amely szeptemberben lejár. Ha az ukrán gabona tömérdek mennyiségben a régió agrárpiacára ömlik, az szétveri azt.
  • A tárcavezető hangsúlyozta, az elsődleges kormányzati cél továbbra is az, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentse az éves inflációs rátát. Aggasztó jel azonban, hogy az üzemanyagár jelentősen nő, aminek oka, hogy az ukrán vezetéken keresztül magasabb tranzitdíj miatt a korábbi ötszöröséért tudjuk behozni Magyarországra az alapanyagot.
  • Akik a háztartási méretű naperőműre már benyújtották a létesítési igényt, tíz éven keresztül megmarad az éves szaldó elszámolás Brüsszel követelése ellenére, hangsúlyozta Gulyás Gergely.
  • Szentkirályi Alexandra a kormány nevében elismerését fejezte ki a magyar barlangi mentőszolgálatnak – a 29 tagú egység Törökországban több mint ezer méteres mélységben mentette meg egy amerikai kutató életét.
  • A Mandiner kérdésére válaszolva Gulyás Gergely arról beszélt, ha Svédországban valóban általános iskolákban vetítik a lejárató videót, akkor Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást”. Mint mondta, érdemes a frakcióülés előtt levetíteni a kisfilmet a Fidesz és a KDNP képviselőinek, akik a svédnél egy jóval sokszínűbb közéletben küzdenek meg négyévente képviselői mandátumukért és ezt követően hozzanak döntést maguk a parlamenti képviselők arról, hogy támogatják-e Svédország NATO-csatlakozását, egy olyan országét, amely azt állítja rólunk, hogy nem vagyunk demokrácia. Ezt javasolni is fogja Kocsis Máté frakcióvezetőnek.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés