ACNEWS

Gyilkos földrengés pusztított Marokkóban, ezernél is több a halott

Irán sírva gyászolja a merényletben elhunyt áldozatokat Fotó: AcNews
Irán sírva gyászolja a merényletben elhunyt áldozatokat Fotó: AcNews
Az egész világ Marokkóra figyel, ahol 3 napos napos gyászt rendeltek el a földrengés áldozatai emlékére. Több mint ezer halottról tudnak.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást, ami az országot szombatra virradó éjjel rázta meg. Az epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Eddig legalább 1037-en meghaltak, a sebesültek száma 1200 fölött van, közülük több mint 700 sérült állapota válságos.

A marokkói minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást. Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott. Egy mecset minaretje leomlott.az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban. Azonban a legnagyobb pusztítást az epicentrumhoz közeli hegyvidéki területeken, a Magas-Atlasz-hegységben végezte a földmozgás.

VI. Mohamed marokkói király elrendelte a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítását. Döntött arról is, hogy egy kórházat alakítsanak ki a sérültek helyszíni ellátására. A repülőgépek, helikopterek és drónok mozgósítása ellenére a mentési munkálatokat jelentősen lassítja, hogy az epicentrumhoz közeli hegyvidéki régióban az utakat számos helyen lezúdult szikladarabok torlaszolják el.

Kövér László magyar Országgyűlés elnöke részvétét nyilvánította a marokkói parlament két háza vezetőjének.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés