ACNEWS

Gyilkosságért fog felelni az, akinek embert öl a kutyája

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Folyamatosan érkeznek hírek arról, hogy embereket halálra marcangolnak állatok. De vajon ez kinek a hibája? Tényleg gyilkosságért kell bíróságra menniük a kutyatulajdonosoknak ilyen esetben?
Hirdetés
Ad image

Szombaton marcangolta halálra két XL Bully a 68 éves Esther Martint, amikor az unokáját látogatta meg. Az angol kormány a bűncselekményre hivatkozva tovább szigorította az eredetileg dajka kutyáknak a szaporítását. Mostantól ugyanis nemcsak a szaporítása, de az értékesítése is tilos. Azonban a DailyMail újságírója szerint ez még csak a kezdet, ráadásul ezek a lépések koránt sem elegendőek.

2022-ben 22 ezer kutyatámadást regisztráltak Nagy-Britanniában, szemben 2018-cal, amikor ez a szám még 16 ezer volt. Ráadásul 2021 eleje óta 23 ember halálát okozták kutyák. A legtöbbért pedig a fent említett fajta volt felelős. A Ian Langley, a Ian Prive, Ann Dunn és a 10 éves Jack Lis és a 17 hónapos Bella-Rae Birch is kutyatámadás áldozata lett.

Így nem csoda, hogy egyre több emberben merül fel arra az igény, hogy akinek kedvence emberi életet olt ki, annak gyilkosságért kelljen a bíróság elé állnia. Bármennyire is biztosak lehetünk a kutyánk jó természetében, ha elengedjük a pórázról, vagy nem teszünk rá szájkosarat, akkor közvetlenül felelősek vagyunk a tetteiért. Egy rosszul nevelt harci kutya ugyanis ugyanolyan fegyver lehet a kezünkben, mint egy száguldó autó vagy egy lőfegyver.

Azonban nemcsak a veszélyesnek kikiáltott fajták azok, akik támadhatnak. Nyilvánvaló, hogy minden állat képes rá, de legtöbbször ránézésre is meg lehet állapítani, hogy egy kutya valóban fizikai fenyegetést jelent-e. Éppen ezért a szabályozásokat érdemes lehet a „együtt-nézetre” felhúzni, mint biológiai meghatározásra. Azaz, ha valakinek kárt okoz egy kutya, a felelősség azé a személyé, akié az állat és aki annak a kiképzője volt. Vagy aki elmulasztotta annak az állatnak a tanítását.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés