ACNEWS

Már gyógyszerészek sem kellenek a patikákba

A kormány rendelettervezete szerint, a patikákban nem lesz kötelező a gyógyszerészek jelenléte, helyükre a szakasszisztens lép.
Hirdetés
Ad image

A jövőben nem minden patikában lesz majd szükség gyógyszerészre. A kormány rendelettervezete szerint a fiókpatikákban elegendő lenne a szakasszisztensi jelenlét. A Belügyminisztérium tervei nem titkoltan a gyógyszerészhiányt hivatottak kezelni.

„A fiókgyógyszertárak megmaradása kulcskérdés a kistelepülési gyógyszerellátás biztosításának szempontjából, ezért alapvetően egyetértünk a tervezetben foglaltakkal” – mondta az Indexnek a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

„A tervezett rendelkezések lehetővé teszik, hogy a betegek gyógyszertárból, gyógyszertári szakszemélyzet tagjától jussanak hozzá a gyógyszereikhez, és szükség esetén távfelügyeletet biztosító gyógyszerésszel való egyeztetésre is lehetőség nyílik. Fontos, hogy ezzel a gyógyszerek forgalmazása a gyógyszertáron belül marad és nem kerül ki patikán kívüli forgalmazási körbe, mint ahogy a kistelepülési boltok esetében történt. Jelenleg közel 700 ezer lakos nem jut hozzá lakóhelyén a gyógyszereihez, és ez a szám egyre inkább nő. A HGYSZ álláspontja egyértelmű és nem változott az elmúlt években: meg kell állítani a kistelepülési gyógyszertárak számának csökkenését és a gazdasági környezetet és szakmai lehetőségeket figyelembe véve a lehető legszélesebb körben biztosítani a gyógyszerhez való hozzáférés biztonságát a lakosság számára, a betegbiztonság magas szintű garantálása mellet” – tették hozzá.

A rendelettervezettel kapcsolatban a Magyar Gyógyszerészi Kamara már nem ilyen támogató. Hankó Zoltán elnök elmondta, hogy rendkívüli ülést tartottak ezzel kapcsolatban.

„A kamara mint gyógyszerészi érdekvédelmi köztestület nem ért egyet a rendelettervezetben foglaltakkal. A kezdeményezés hátrányosan érinti a gyógyszerészeket, beteg-, illetve ellátásbiztonságot negatívan érintő aspektusai is vannak, továbbá betegjogi kérdéseket is felvet” – mondta az elnök.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés