ACNEWS

Életmentő a különbség ismerete: gyomorégés vagy szívroham

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Bár kiderülhet, hogy szívrohamról van szó, de lehet egy kevésbé súlyos állapot, például gyomorégés jele is a fájdalom.
Hirdetés
Ad image

Mellkasi fájdalom. Ez egy olyan tünet, amely felkelti a figyelmünket. Bár kiderülhet, hogy szívrohamról van szó, de lehet egy kevésbé súlyos állapot, például gyomorégés jele is. A probléma az, hogy nagyon nehéz megkülönböztetni.

Miért érezhető hasonlónak a gyomorégés és a szívroham?

A gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD) és más gyomor-bélrendszeri problémák, mint például a fekélyek, a nyelőcső izomgörcsök, az epehólyagproblémák és a hasnyálmirigy-gyulladás mind okozhatnak olyan mellkasi fájdalmat és tüneteket, amelyek hasonlóak a szívrohamhoz. Néhány érintett szerint olyan érzés, mintha egy elefánt ülne a mellkasán.

A tünetek kétértelműségét az okozza, hogy a gyomorban és a szívben lévő idegek nem jelzik egyértelműen az agynak, hogy honnan ered a fájdalom.

A mellkasban lévő idegek nem olyan specifikusak, mint mondjuk a kézben lévő idegek. Dr. Stephen Kopecky kardiológus a Healthnek kifejtette, hogy ha valakit egy kalapáccsal megütnének a kisujján, az illető képes lenne azonosítani, hogy melyik ujja sérült meg. De ha valakinek a szíve, a tüdeje, a hasnyálmirigye, a nyelőcsöve vagy a gyomra sérülne meg, minden esetben csak a mellkasból érzett fájdalmat érezheti.

Bár minden egyén a gyomor- vagy szívbetegségtől függően eltérő tüneteket tapasztalhat, van néhány módszer, amellyel a kettőt meg lehet különböztetni.

Ha a probléma a szívvel kapcsolatos, akkor valószínűleg szorítást, égést vagy nyomást érez a mellkasában. Ezt a fájdalmat gyakran súlyosbítja a testmozgás vagy a súlyos érzelmi stressz. Átterjedhet a hátra, a nyakra, az állkapocsra vagy a karokra, és gyakran társul hozzá: izzadás, szédülés, hányinger, légzési nehézségek.

A szívbetegség nagyobb valószínűséggel áll fenn, olyan kockázati tényező esetén, mint a cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a magas koleszterinszint vagy a családban előfordult szívbetegség. Az életkor is szerepet játszik: a szívbetegség a 45 év feletti férfiaknál és az 55 év feletti nőknél gyakoribb.

A fájdalom időtartama intő jel.

Az angina (egyfajta mellkasi fájdalom – A Szerk.) általában 5-10 percig tart, mielőtt elmúlik. A szívroham valamivel hosszabb ideig tart. A reflux pedig órákig is eltarthat.

Fájdalom léphet fel egyes ételek fogyasztása után.

Ha a probléma az emésztőrendszerrel kapcsolatos, akkor gyakran élesebb fájdalomról van szó. Ezt zsíros vagy fűszeres étel elfogyasztása válthat ki, és a helyzetváltoztatás is befolyásolja. A fájdalom fekvéskor vagy lehajláskor fokozódik. A gyomorsav feljöhet a nyelőcsőbe, és savanyú ízt hagyhat a szájban.

Az orvosok azonban figyelmeztetnek, hogy mindig vannak kivételek. Dr. Julius M. Gardin belgyógyász elmondta, hogy néhány betegnél azért alakul ki koszorúérgörcs egy nagyobb étkezés után, mert a a szív nem kap elég vért. Továbbá a placebohatás miatt azok az emberek, akiknek szívrohamuk van, és tévesen azt hiszik, hogy az gyomorégésük, valójában jobban érezhetik magukat, miután bevettek egy savlekötőt.

A tünetek nőknél és időseknél eltérőek.

A nőknél és az időseknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a szokatlan szívroham tünetei, mint a fiatalabbaknál. A nőknek szívroham esetén hányingerük, kimerültségük és általános fáradtságérzetük lehet. Az idősebb emberek ájultnak, légszomjasnak, vagy csak általában rosszul érezhetik magukat.

Ha a mellkasi panaszok enyhék, vagy nyugalomi állapotban elmúlnak, lehet, hogy nem szükséges a sürgősségi vizit. De azért minél hamarabb fel kell keresni egy orvost.

„Ha olyan mellkasi fájdalma van, amely gyomorral kapcsolatosnak tűnik, a savlekötők javíthatják a tüneteket. Az aszpirin szedése pedig, amely egy vérhígító, megkönnyebbülést hozhat a szívproblémáktól szenvedőknek, és csökkentheti a szívroham vagy a halálozás esélyét” – mondta a belgyógyász.

Forrás: Health

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés