ACNEWS

Gyümölcstermesztők rémálma válik valóra reggelre

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A korai tavasz miatt idén is lehet tartani a fagykároktól. Azonban hatásosan védekezhetünk a fagykárok ellen. Bár nem könnyű.
Hirdetés
Ad image

Holnap érkezik egy hidegfront Magyarortszágra, amitől most sok kerttulajdonosnak, termesztőnek ráfagyhat a mosoly az arcára. Az ország egyes részein ugyanis akár mínusz 4-5 fok is lehet éjjel, ráadásul hatalmas széllel fog társulni a hideg. Ez ellen pedig messze a legnehezebb védekezni.

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője az Infostartnak beszélt az esetleges megoldásokról. „Ami jól működik az a korona fölötti fagyvédelmi öntözés, ez akár 6-7 fokos lehűlésig is meg tudja védeni a növényi szerveket, a virágszerveket a fagykártól, de nagyon kevés ültetvényben működik, mert nagyon nagy a vízigénye, olyan nagy, amivel a legtöbb ültetvényben nem rendelkezünk. A második legjobb módszer az a kályhás vagy parafingyertyás hőtermelés. Ezek is igen nagy hőenergia-mennyiséget tudnak előállítani. De általában az a hátránya, hogy kézi begyújtású berendezésekről van szó, ezért a begyújtás élőmunka-igényes, ráadásul tüzelőanyagot kell égetni, és a fagyvédelemnek van egy nagyon egyszerű fizikája, nagyon sok hőenergiát kell előállítanunk ahhoz, hogy egy ültetvényt 4-5-6 fokkal fel tudjunk fűteni.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés