ACNEWS

Ha ezt elolvasod, biztos nem fogod már szeretni a parmezán sajtot

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Bizonyára senkinek nem kell bemutatni a mennyei ízű, iszonyúan népszerű parmezán sajtot. De, azt tudja, hogy mit is tartalmaz pontosan?
Hirdetés
Ad image

A parmezánt hagyományosan tehéntejből készítik, legalább 12 hónapig érlelik rézkádakban, ahol felmelegítik, és egyéb összetevőket, például savót és oltót adnak hozzá. Az oltót, – és itt most kapaszkodj meg – bébibocik gyomornedvéből nyerik ki!

„Az állati oltó egy olyan enzim, amelyet az elválasztatlan borjú negyedik gyomrából nyernek ki. Ide tartozhat a kistehén, de akár a bárány és a kecske is” – írja a Courtyard Dairy.

„Életüknek ebben a szakaszában még csak tejet fogyasztottak, így a tej megalvasztására szolgáló természetes enzim (kimozin) nagy mennyiségben van jelen. Ahogy a borjak idősebbek lesznek, a kimozin mennyisége csökken, és más enzimek veszik át a helyét (azok, amelyek más élelmiszerek emésztéséhez szükségesek).”

A kimozin segít elválasztani a tej szilárd anyagát a folyadéktól.

A sajtkészítésnél az oltó segít a szilárd túró kialakításában, és döntő fontosságú a sajt megfelelő textúrájának megtalálásába. Míg egyes receptek savakat vagy savtermelő baktériumokat használnak ehhez, a sajtkészítők az oltót használják a sajt végső ízprofiljának jobb kialakításához.

Néhány sajtkészítő ma már növényi oltót használ sajtjainak elkészítéséhez, de a legtöbb szakember inkább a hagyományos módszereket részesíti előnyben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés