ACNEWS

Háborús adót vet ki a kormány

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Háború van – fizetni kell a nagy cégeknek. A kormányüléseken egy háborúellenes akciótervről is döntött a kabinet. Fellépnek a háborús propaganda ellen is.
Hirdetés
Ad image

Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón jelentette be a döntést.

„Fellép a kormány a háborús propaganda ellen.” Gulyás kifejtette, fontos a legnagyobb átláthatóság, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak.

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetnie.

Idén 400 milliárdos bevételt vár a kormány a védelmi hozzájárulásokból – reagált Gulyás Gergely az Index kérdésére.

Gulyás közölte, 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik; a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte teljes állampapírállományát. Elmondta, megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki; annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan. A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés