ACNEWS

Hagymahéjba csomagolva marad friss a gyümölcs

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A hagymahéjból készült ehető bevonat növeli a frissességet és csökkenti a műanyag felhasználást.
Hirdetés
Ad image

A csúcstechnológiás üvegházi termesztés területén a betakarított termékek frissességének és biztonságának megőrzése továbbra is komoly kihívást jelent. A szállítási és tárolási körülmények gyakran jelentős veszteségekhez vezetnek. A veszteségek mérséklésére szolgáló hagyományos módszerek, mint például a hűtőtárolás és a robusztus csomagolás, nagymértékben támaszkodnak a nem fenntartható, biológiailag nem lebomló műanyagokat és potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmazó gyakorlatokra. Ezek nemcsak környezeti kockázatot jelentenek, hanem az élelmiszerek és a talaj szennyezésével az emberi egészséget is veszélyeztetik – írja a Freshplaza.

A Hybrid Advances című szaklapban nemrégiben megjelent publikáció egy úttörő megközelítést mutat be, amelynek élén Poornima Vijayan állt. A tanulmány egy új módszert mutat be a gyümölcsök és zöldségek tartósítására egy olyan ehető bevonat alkalmazásával, amely hagymahéjból származó cellulóz nanoszálakból (CNF) áll. Ezeket szintetikus biopolimerrel kötik össze, és a hozzáadott antimikrobiális tulajdonságok érdekében kurkumából származó, nanokurkuminnal egészítenek ki. Ez az innovatív bevonat nemcsak a termékek eltarthatósági idejének meghosszabbítását ígéri, hanem jelentősen csökkenti a környezetterhelést is.

A kutatócsoport egy új formuláció kifejlesztésével kezelte a CNF-alapú bevonatok eredendő korlátait, például a gyenge vízállóságot és hőstabilitást.

A bevonat hatékonyságának értékeléséhez a kutatók narancsokat merítettek a CNF-alapú oldatba, majd hagyták őket a levegőn megszáradni, mielőtt két héten keresztül értékelték a különböző minőségi mutatókat. A bevonattal ellátott narancsok a kezeletlen társaikhoz képest jobb tartósítást mutattak, jelentősen csökkentve a súlyveszteséget, a savtartalom ingadozását és az összes oldható szilárd anyag lebomlását. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a CNF-alapú bevonat jelentősen javíthatja a friss termékek élettartamát és biztonságát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!