ACNEWS

Hagymahéjba csomagolva marad friss a gyümölcs

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A hagymahéjból készült ehető bevonat növeli a frissességet és csökkenti a műanyag felhasználást.
Hirdetés
Ad image

A csúcstechnológiás üvegházi termesztés területén a betakarított termékek frissességének és biztonságának megőrzése továbbra is komoly kihívást jelent. A szállítási és tárolási körülmények gyakran jelentős veszteségekhez vezetnek. A veszteségek mérséklésére szolgáló hagyományos módszerek, mint például a hűtőtárolás és a robusztus csomagolás, nagymértékben támaszkodnak a nem fenntartható, biológiailag nem lebomló műanyagokat és potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmazó gyakorlatokra. Ezek nemcsak környezeti kockázatot jelentenek, hanem az élelmiszerek és a talaj szennyezésével az emberi egészséget is veszélyeztetik – írja a Freshplaza.

A Hybrid Advances című szaklapban nemrégiben megjelent publikáció egy úttörő megközelítést mutat be, amelynek élén Poornima Vijayan állt. A tanulmány egy új módszert mutat be a gyümölcsök és zöldségek tartósítására egy olyan ehető bevonat alkalmazásával, amely hagymahéjból származó cellulóz nanoszálakból (CNF) áll. Ezeket szintetikus biopolimerrel kötik össze, és a hozzáadott antimikrobiális tulajdonságok érdekében kurkumából származó, nanokurkuminnal egészítenek ki. Ez az innovatív bevonat nemcsak a termékek eltarthatósági idejének meghosszabbítását ígéri, hanem jelentősen csökkenti a környezetterhelést is.

A kutatócsoport egy új formuláció kifejlesztésével kezelte a CNF-alapú bevonatok eredendő korlátait, például a gyenge vízállóságot és hőstabilitást.

A bevonat hatékonyságának értékeléséhez a kutatók narancsokat merítettek a CNF-alapú oldatba, majd hagyták őket a levegőn megszáradni, mielőtt két héten keresztül értékelték a különböző minőségi mutatókat. A bevonattal ellátott narancsok a kezeletlen társaikhoz képest jobb tartósítást mutattak, jelentősen csökkentve a súlyveszteséget, a savtartalom ingadozását és az összes oldható szilárd anyag lebomlását. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a CNF-alapú bevonat jelentősen javíthatja a friss termékek élettartamát és biztonságát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!