ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hajtóvadászat: Izrael ki akarja nyírni a Hamász új vezetőjét is

A Hamász Jahja Sinwar-t nevezte ki új vezetőjének. Ő volt az október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadás kitervelője.
Hirdetés
Ad image

Alig egy héttel Iszmail Haníja, a Hamász külföldi vezetőjének meggyilkolása után az iszlamista terrorcsoport a Gázai övezetben működő Hamász vezetőjét, Jahja Sinwart nevezte ki a szervezet új vezetőjének. Ezt a Hamász a Telegram platformon jelentette be. Ő mostantól a Hamász politikai irodájának vezetője – áll a közleményben. Iszlamista körök szerint a döntés „erős üzenet” Izraelnek, hogy a Hamász „folytatja az ellenállás útját”.

Haníja meggyilkolása, „aki hitt a tűzszüneti megállapodásban és a fogolycserében”, arra késztette a Hamászt, hogy „olyan vezetőt válasszon, aki az ellenséggel szembeni harc és ellenállás élére áll” – tették hozzá. Sinwar tartják a Hamász 2023. október 7-i, mintegy 1200 ember halálát okozó dél-izraeli terrortámadás kitervelőjének.

Percekkel a bejelentés után a Hamász fegyveres szárnya, az Essedin al-Kasszam Brigád rakéták sorozatát lőtte ki Izraelre a Gázai övezetből.

Sinwar az izraeli gyilkosok listájának élén áll. Ismeretlen helyen él a Gázai övezetben – a gyanú szerint a szervezet tengerparti terület alatti alagútjaiban rejtőzik – írja a welt.de.

Röviddel azután, hogy Jahja Sinwar lett a Hamász radikális iszlám szervezet új vezetője, Izrael bejelentette, hogy „gyorsan el akarja távolítani”. Izrael Katz izraeli külügyminiszter „főterroristának” nevezte a Hamász új vezetőjét. Kinevezése „egy újabb nyomós ok arra, hogy gyorsan likvidáljuk őt, és eltöröljük ezt az aljas szervezetet a föld színéről” – írta Katz az X-en.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés