ACNEWS

Halálba kergethetjük azt a hajléktalant, akinek pénzt adunk

A szakértő szerint csak ártunk a hajléktalanoknak azzal, ha pénzt adunk nekik / Fotó: Pixabay
A szakértő szerint csak ártunk a hajléktalanoknak azzal, ha pénzt adunk nekik / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Ha valaki tényleg segíteni akar rajta, ne a kezébe adja a pénzt, hanem egy hajléktalanokat segítő szervezetnek.

A társadalom egyik problémája az, hogy az ember, amikor elmegy bevásárolni, vagy pénzt vesz ki, vagy esetleg a vonatra vár, sok esetben koldussal-hajléktalannal találkozik, aki arra kéri, szánja meg egy kis pénzzel.

Sokan persze azonnal elfordulnak tőlük, de mégis akadnak olyanok, akik a pénztárcájukhoz nyúlnak.

Ezzel azonban többet ártanak a hajléktalannak, mint hinnénk.

Dr. Max Pemberton szerint ezt a problémát azzal lehetne megoldani, ha az emberek egyszerűen nem adnának nekik pénzt – derül ki a DailyMail cikkéből.

„Amikor a kábítószer-ellátásban dolgoztam, állandóan kolduló páciensekkel küzdöttem, akik a pénzt mindig drogra költötték. A jó szándékú emberek, akik pénzt adtak nekik, tudtukon kívül veszélybe sodorták a pácienseink életét, és aláásták azt a munkát, amit próbáltunk végezni. A tanácsom egyszerű: kérem, ne adjanak pénzt a koldusoknak. Ez nem segít, sőt, nagy az esélye annak, hogy a pénzt drogra vagy alkoholra fogják használni. Ez megnehezíti a hozzám hasonló orvosok számára, hogy ezeket az embereket kezelésbe vegyék” – magyarázta a szakember.

Dr. Pemberton szerint Angliában az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogyan működnek a hajléktalan szállók. Sok kéregető azt mondja, hogy a szálló miatt gyűjt pénzt, holott ezek a szolgáltatások valójában ingyen elérhetőek.

A kutatások szerint a londoni hajléktalanok 70-80 százaléka A osztályú kábítószert fogyaszt. Vannak azonban kiváló szolgálatok, amelyek kétségbeesetten dolgoznak ezeken az embereken. De az, hogy az emberek pénzt adnak a koldusoknak, folyamatosan akadályozza őket, mert az állandó bevételi forrást biztosít a drog- és alkoholfüggőség finanszírozására.

„A szomorú valóság az, hogy a legtöbb esetben, amikor felhívtam a hajléktalanellátó szolgálatot, mert aggódtam valaki miatt, akivel az utcán találkoztam, az illető már ismert volt a szolgálat előtt, de nem volt hajlandó bejönni a hajléktalanszállóra, mert inkább koldult pénzért, hogy drogot, italt vegyen” – állította az orvos.

Dr. Pemberton szerint még az is káros, hogy ételt kínálunk egy koldusnak, mert ez számára azt jelenti, hogy nem kell kapcsolatba lépnie az ezt nyújtó szolgálattal, amely esetleg más, hosszabb távú segítséget is nyújtana neki.

„Ha valaki tényleg törődni akar azzal az emberrel, aki előtte áll kinyújtott kézzel, nézzen a szemébe, és mondja azt, hogy „Nem, sajnálom”, és inkább adományozzon egy hajléktalanokat segítő szervezetnek” – tanácsolta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés