ACNEWS

Halálos méreg: szökött kígyótól retteg az egész város

A holland rendőrség körözést adott ki a zöld mamba fotójával Fotó: Pixabay
A holland rendőrség körözést adott ki a zöld mamba fotójával Fotó: Pixabay
"Nem véletlenül rossz a híre a zöld mambának. Rendkívül veszélyes, harapásával halálos idegmérget juttat az áldozatába, így bénítva meg azt" - nyilatkozta az AcNews-nak a budapesti kígyószakértő, Horváth János.
Hirdetés
Ad image

A holland hatóság kedden körözési plakátot adott ki a szökött zöld mamba fotójával, kérve Tilburg város lakóit, hogy senki ne fogja be.

Horvát János elmondta, a Nyugat-Afrikában őshonos, szökött mamba most pont nem túl aktív a hűvös idő miatt. Csak akkor támad, ha sarokba szorítva érzi magát. Viszont a mérge annyira erős, hogy amennyiben a megmart ember fél órán belül nem jut ellenszérumhoz, akkor meghal.

Két méterre nő, az idegmérgével öl

Guardian információja szerint a zöld mambát Tilburg városában egy magánember nevelte, de figyelmetlen volt. A környezetében élők most halálos veszélyben érzik magukat. Nem ok nélkül. Tudja ezt a holland rendőrség is. Ezért arra figyelmezteti a város lakót, hogy aki találkozik a kifejlett hüllővel, semmilyen körülmények között ne próbálja meg befogni. Még körözési fotót is adott ki a mambáról, hogy könnyebben felismerjék az emberek.

Öt éve Prágában egy illegálisan tartott példány az otthonában megmarta a gazdáját. Később a háztól 200 méterre egy fára tekeredve találták meg a hüllőt. Gazdáját kórházba vitték, ahol mesterség kómában tartva ápolták.

Azonnal kössük el a megmart végtagot

„Kígyómarás esetén azonnal kössük el az érintett végtagot. Hívjunk mentőt, közben ügyeljünk rá, hogy a vérnyomás ne emelkedjen meg. A segítség megérkezéséig kerülni kell a megerőltető testmozgást, például a futást” – figyelmeztet Horváth János. A kígyószakértő már 48 kígyómarást élt túl. Többek között puffogó vipera, halászvipera, monoklis kobra és borzasztó csörgőkígyó is megharapta, egy alkalommal a Honvéd kórházban küzdöttek az életéért.

A tragikus sorsú magyar herpetológus, a tatabányai Benke Zoltán már nem volt ilyen szerencsés. Őt is számtalan kígyómarás érte. Emiatt a végletekig allergiás lett az ellenszérumra. Olyannyira, hogy amikor a lónyai erdőben egy ártalmatlan mérgű keresztes viperát fotózott, és az megharapta, már nem tudták megmenteni az életét.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés