ACNEWS

Halálra égetett 13 bandatagot a csőcselék Haitin

Hirdetés
Ad image

Fegyveres bandák és a rendőrség verseng a területi hatalomért az országban, mindeközben civileket ölnek halomra.

A tömeg saját kezébe vette az ítélkezést. Haiti fővárosban 13 feltételezett bandatagot végeztek ki a rendőrség jelenlétében.

Egy szemtanú azt mondta, hogy a csőcselék kiragadta a gengsztereket a rendőrök gyűrűjéből, brutálisan megverték és megkövezték őket – majd benzinnel átitatott gumiabroncsokat tettek rájuk és elégették őket.

A horrorba illő önbíráskodás, nem az egyedüli eset. Az országban totális anarchia uralkodik Jovenel Moïse elnök 2021 júliusában történt meggyilkolása óta.

Az ENSZ hétfőn közzétett jelentésében azt írta, hogy a fővárosban a bizonytalanság a háborús országokéhoz hasonló szintet ért el – írja a BBC.

Fegyveres bandák továbbra is versengenek a területi ellenőrzésük kiterjesztéséért, és a rendőrséggel és a rivális bandákkal való összecsapások egyre erőszakosabbá és gyakoribbá válnak, sok civil életet követelve – tette hozzá a jelentés.

Az ENSZ szerint csak április 14. és 19. között közel 70 ember, köztük 18 nő és két gyermek halálát okozta a bandák közötti erőszak.

Számos iskola és egészségügyi központ bezárásra kényszerült, és az erőszak számos áruhoz és szolgáltatáshoz való hozzáférést is befolyásolta.

„Haiti népe továbbra is az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb emberi jogi válságától és súlyos humanitárius vészhelyzettől szenved” – olvasható a jelentésben.

Moïse meggyilkolása óta a karibi országot Ariel Henry miniszterelnök vezeti, de ő tehetetlen a bandák ellen, akik a főváros mintegy 60%-át tartják ellenőrzésük alatt.

ENSZ-tisztviselők többször is nemzetközi erők bevetését kérték, de senki nem ajánlott fel eddig segítséget.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés