ACNEWS

Hamarosan eltűnhet Csernobiliból a radioaktív sugárzás

Létezik egy új technológia, ami az első vizsgálatok alapján jelentősen gyorsítja a radioaktív elemek bomlását.

Hirdetés
Ad image

Létezik egy új technológia, ami az első vizsgálatok alapján jelentősen gyorsítja a radioaktív elemek bomlását.

Az elmúlt 35 évben most először fordult elő, hogy technológiai rásegítéssel csökkentették a csernobili talaj és a levegő sugárszennyezettségét – írta az Interesting Engineering alapján a hvg.hu. A megoldást Nucleus Separation Passive Systemnek (NSPS) nevezik, és a környezetvédelmet szem előtt tartó svájci cég, az Exlterra fejlesztette.

A radioaktív szennyeződések természetes úton való lebomlása évezredekbe telik, de a svájci mérnökök úgy vélik, ha az általuk kitalált technikát használják ehhez, csupán 5 év alatt a normál szintre lehetne csökkenteni csernobili atomerőmű környezetének sugárszennyezettségét.

A technológiája úgy működik, hogy egy különleges részecskét, a pozitront a talajban lévő radioaktív izotópokra irányítja, hogy megbontsa az azokat összetartó kötéseket.

Amint a pozitron kapcsolatba kerül a radioaktív izotóppal, egy elektronhoz kapcsolódik, miközben a radioaktív anyag az eredeti állapotára áll vissza. A folyamat az Exlterra szerint teljesen biztonságos, és nem használ sem vegyszereket, sem egyéb, a környezetre káros anyagokat. Kizárólag egy dologra jó, hogy felgyorsítsa a radioaktív elemek bomlását.

Az első teszteket 2019 novembere és 2020 szeptembere között egy 1 hektáros területen végezték el, és 10 hónap alatt a talajban 37 százalékkal, a levegőben pedig 47 százalékkal csökkent a sugárszennyezettség szintje. A vizsgálatot az SSE Ecocenter hitelesítette, amely a csernobili elzárt zóna ellenőrzéséért felelős. Az ukrán állami tulajdonú vállalat szerint a sugárzási szinteket a talajszinttől nézve egy 5 centiméteres, illetve egy 1 méteres távolságban nézték, a mintavételre pedig 100 centiméterrel a felszín alatt került sor. A talajban azonosított radioaktív anyagok a következők voltak: cézium, stroncium és amerícium.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés