ACNEWS

Han Solo betöltötte a nyolcadik X-et – Ma 80 éves Harrison Ford

A mai napon ünnepli születésnapját Hollywood egyik legfényesebb csillaga, Harrison Ford.

Hirdetés
Ad image

A mai napon ünnepli születésnapját Hollywood egyik legfényesebb csillaga, Harrison Ford.

A színész 1942. július 13-án látta meg a napvilágot, az illinois-i Chicagóban, Dorothy Nidelman rádiós színésznő és Christopher Ford reklámszakember gyermekeként. A színész első szerepe 1966-ban volt az Agyafúrt kasszafúró című filmben, ám még a stáblistára sem került fel. 1967-ben már A Time For Killing című westernfilmben feltüntették ugyan a nevét, de Harrison J. Ford-ként, ugyanis egy 1957-ben elhunyt némafilmszínész Harrison Fordként csinált karriert Hollywoodban.

Mindannyiunk Han Solója nem tudott a korábbi névrokonáról, ráadásul a Hollywoodi Hírességek Sétányán kellett rájönnie, hogy valaki előtte már sikerre vitte ezt a nevet.

Ford egy-egy Petrocelli-s és Kung-Fu-s epizódszerep és pár statiszta munka után áccsá képezte magát, a helyi könyvtár szakkönyveiből sajátította el ezt a nemes mesterséget, amiből igazán jól eltartotta a családját. Szakmájának köszönhetően háttérmunkásként dolgozhatott a népszerű The Doors együttesnél, hangstúdiót készített a legendás Sergio Mendesnek. Friss szakmájának köszönhetően találkozott George Lucas-szal, akinek szekrényeket készített otthonába. Lucas előbb az American Graffitiben Bob Falfa szerepével bízta meg. 1975-ben  pedig a legendás Han Solot kellett eljátszania, mivel Spielberg és Lucas érezték, hogy ezt a szerepet csak ő tudja igazán jól hozni. Innentől indult be igazán Harrison Ford hollywoodi karrierje. Ezt követően jöttek sorra a mára legendássá vált szerepei: Indiana Jones a Szárnyas fejvadász, a Férfias játékok, a Végveszélyben, vagy a Szökevény. 2008-ban újra magára öltötte Indiana Jones szerepét, majd 2010-es évek végén még két legendás szerepében is visszatért: Han Soloként (Star Wars 7 és 9. része) és Rick Deckardként (Szárnyas Fejvadász 2049) láthatták újra a sci-fik szerelmesei.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés