ACNEWS

Hány évi fizetésbe kerül egy budapesti lakás?

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Nem mindegy, hogy fővárosi vagy vidékről felköltöző szeretne lakást venni.
Hirdetés
Ad image

A hitelből történő lakásvásárlás állami támogatásokkal együtt is túlzott anyagi megterhelést jelent a családoknak Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is egyre több évig kell spórolni.

A jelentés szerint Budapesten tavaly 11,9 évnyi nettó átlagjövedelem kellett egy lakás megvételéhez, ami 2004 óta a legmagasabb érték – leszámítva 2019-et, amikor 12,28 évnyi jövedelemre volt szükség – írja a Népszava a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján.

Még rosszabb a helyzet, ha valaki vidékről szeretne Budapestre felköltözni, mert a fővárosban magasabb az átlagkereset, mint az ország többi részén. Így az országos nettó átlagbérrel számolva az idei első negyedévben 16,2 évnyi gyűjtögetésre lett volna szükség egy 75 négyzetméteres fővárosi lakás megvásárlásához, ami nem jelent változást az előző évhez képest. Budapest ezzel a hetedik legkevésbé megfizethető főváros európai összehasonlításban.

Budapest a hetedik legkevésbé megfizethető főváros európai összehasonlításban.

Debrecenben tavaly már 13,5 évnyi teljes nettó átlagjövedelemre volt szükség egy 75 négyzetméteres, tipikus árazású lakás megvásárlásához, miközben egy évvel korábban elég lett volna 12,6 évnyi gyűjtögetés. 2010-2015 között még 8-9 évnyi nettó jövedelem is elég volt a vásárláshoz.

Szegeden 10,89, Székesfehérváron 10,2, Pécsett 10,08, Győrben 9,59, Miskolcon 7,26 évnyi nettó jövedelem volt szükséges tavaly egy átlagos lakás megvásárlásához. 2004 óta Szegeden nőttek a legnagyobb mértékben a lakásárak a jövedelmekhez képest, Miskolcon viszont egy kicsit könnyebb lett a lakásvásárlás 2021 óta. A számításokhoz a jegybank az adott megyére vonatkozó átlagjövedelmeket vette alapul.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés