ACNEWS

Harmadik vádemelés: Donald Trumpot tényleg börtönbe vágnák

Trump nem jött ki jól a pengeváltásból Fotó: MTI/Charlie Neilbergall
Trump nem jött ki jól a pengeváltásból Fotó: MTI/Charlie Neilbergall
Amerika egykori elnöke ellen ezúttal a 2020-as elnökválasztás utáni zavargások miatt emelt vádat az ügyészség.
Hirdetés
Ad image

Nagy bajban van Donald Trump multimilliárdos üzletember, aki jövő év november 5-én visszatérne az USA elnöki székébe. De van, amit nem vehet meg a pénzéért. Ez pedig a törvény. Ugyanis négy hónapon belül immár harmadszor emelt ellene vádat a szövetségi ügyészség. Ezúttal a 2020-as elnökválasztás utáni zavargásokkal kapcsolatban állítanák bíróság elé a volt amerikai elnököt. Emiatt csütörtökön délután kell megjelennie Washingtonban a bíróságon, hogy hivatalosan ismertessék vele a vádakat.

Az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith 45 oldalas vádirata négy pontban sorolja tartalmaz Trump az Egyesült Államok rovására bűnszövetkezetben elkövetett csalás és hivatalos eljárás akadályozását – idézte az MTI-t a forbes.

Mint ismert, Donald Trump elvesztette a 2020-as elnökválasztást, ennek ellenére azt állította, hogy ő nyerte meg azt. Továbbá 2021. január 6-án a tüntetések jelentette káoszt a volt elnök arra próbálta felhasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban. A vádirat Donald Trump hat bűntársát is említ, köztük a volt elnök jogászait és egy politikai tanácsadót.

A megvádolt elnök közleményében az újabb vádemelést a választási kampányba való beavatkozásnak, a vádiratot pedig hamisnak nevezte. Azt kifogásolta, hogy az ügyészség miért várt két és fél évet, hogy vádat emeljen ellene a 2020 végén és a 2021 elején történtek miatt.

Donald Trump jelenleg messze a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns a republikánus választók körében a 2024-es elnökválasztásra.

Ez már a harmadik vádemelés a volt elnök ellen. Áprilisban New Yorkban egy kerületi ügyész emelt bűnvádat Donald Trump ellen, akkor többi között pénzügyi visszaélés vádjával egy pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénzek ügyében. Ez a vádirat 34 vádpontot tartalmaz.

Júniusban szintén szövetségi bűnvádi eljárás indult az elnök ellen az otthonában tárolt, elnöki időszakából származó minősített iratok ügyében. A vádirat 37 vádpontot tartalmazott, amelyet az ügyész a múlt héten további hárommal egészített ki. Trump eddig mindenben ártatlannak vallotta magát. Ő az első elnök, aki ellen vádat emeltek az Egyesült Államokban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés