ACNEWS

Hatalmas napvihar csapódik a Földbe: átmeneti zavarokat okozhat

Az amerikai űrkutatási szervezet, a Nasa prognózisa szerint július 19-én egy koronakidobódás részecskefelhője fogja "telibe találni" a Földet, ami átmeneti zavarokat okozhat a telekommunikációban, és a műholdas helymeghatározásban is.


 

Hirdetés
Ad image

Az amerikai űrkutatási szervezet, a Nasa prognózisa szerint július 19-én egy koronakidobódás részecskefelhője fogja „telibe találni” a Földet, ami átmeneti zavarokat okozhat a telekommunikációban, és a műholdas helymeghatározásban is.

 

A csillagászok még július 15-én észlelték azt az instabil filamentet, vagyis mágneses erőterű töltött részecskékből álló szálat, ami kivált a Napból, és elhagyta központi csillagunk forró plazmából álló légkörét. Ennek a koronakidobódásnak a hosszan elnyúló anyagfelhője egyenesen a Föld felé tart, ami július 19-én, vagy július 20-án csapódhat be.

A tudósok szerint ez az anyagfelhő egy G1-es típusú napkitörésből származik, ami megzavarhatja a műholdak működését, de a pocket műholdakban is kárt tehet. A plazmafelhő hossza miatt a napfizikusok attól tartanak, hogy a hét további részében is számítanunk kell mágneses zavarokra.

Pozitívum, hogy július 19-én várható napvihar miatt a Föld északi féltekéjének több pontján is sarki fényjelenségekre lehet számítani, akár a közép-európai régióban, így tehát Magyarországon is láthatóvá válik az északi fény, vagyis az Aurora borealis – írja az Origo.
 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés