ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Havas Henriken röhögött Kisoroszi, mert elsodorta kocsiját a Duna

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A fél falu kint állt a parton, és a térdét csapkodva röhögött Kisorosziban, hogy a Tanár úr terepjáróját viszi a megáradt Duna.
Hirdetés
Ad image

Havas Henriket egyszer tréfálta meg a megáradt Duna Kisorosziban, amikor a víz alá került parti útra ráhajtott a terepjárójával. Onnantól már csak utas volt a kocsiban. Ennek ellenére a Tanár úr nyugodt, nem aggódik most a Duna miatt, ami körülzárta Kisoroszit. Még örül is neki, hogy nem kell Budapestre bemennie, mert így egy hétig ki se mozdul a házából, csak olvasni és írni akar.

Henrik bácsi még sokáig fog itt szenvedni

„Emlékszem, jeges árvíz volt Kisorosziban, amikor a minden extrával felszerelt Land Rover terepjárómmal gurultam a parti úton – idézte fel a történteket Havas Henrik az AcNewsnak. – Csakhogy nem volt kivezetve a légszűrő, ezért elakadtam, az autó meg elsüllyedt. Elég erős volt a Duna sodrása, kezdett bevinni a folyó a közepe felé. Az egyik partmenti ház előtt állt egy 5-6 éves körüli kisfiú, aki nézte, ahogy küzdök a megáradt Dunával. Kiszólt neki a mamája: Józsika, gyere, vegyél meleg pulóvert, mert a Henrik bácsi még sokáig fog itt szenvedni. Gyorsan híre ment, hogy beragadtam a terepjárómmal a folyóba, rajtam röhögött a fél falu. Aztán elindultak a tűzoltók, akiktől a telefonban azt kértem, ne feltűnően jöjjenek. Naná, hogy kék lámpával villogva, szirénázva siettek, és mindenki kiállt a kapuba. Amikor pedig megérkeztek, meglepő módon nem volt csörlőjük. A egyik tűzoltó búvárruhában mászott be a vízbe, majd a terepjáróm csörlőjéről a drótkötelet ráerősítette a tűzoltóautóra. Végül 40 perc várakozás után saját magamat húztam ki a megáradt Dunából.”

A Duna elmegy, Kisoroszi marad

Havas Henrik elmesélte, hogy a 80-as évek vége óta gyakran meglátogatta a Kisorosziban élő festőművész barátait, a Kossuth-díjas Sváby Lajost és Dienes Gábort. Később vett ott egy telket, majd házat épített rá. Tizennyolc éve, hogy Havasné kiköltözött a festői szépségű faluba, később a Tanár úr követte őt.

„A híradók mind azt harsogják, hogy Kisoroszi el van vágva a világtól. Ez röhejes – csóválta a fejét Havas Henrik. – Tény, hogy van egy mélyebb rész Tahitótfalu és Kisoroszi között, ott árvíz idején az úton általában 10 centi magasan áll a víz. Amin autóval simán át lehet gázolni. Kisoroszit azért sem veszélyezteti a megáradt Duna, mert egy dombra épült. Sokan nem tudják, hogy a Duna volt a római birodalom határvonala. Nem véletlenül építettek ide római tornyot. Szóval egy kis domb tetején vagyunk, ami kavicsból, hordalékból alakult ki. Ezért aztán a mi házunkat soha nem fenyegette veszély. Arról nem is beszélve, hogy a 2013-as rekord vízmagasság 8 méter 40 centi körül volt, a minket védő gát magassága pedig 9 méter 30 centi.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés