ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hiába az ősz, a szúnyoginváziónak nincs vége

Az ázsiai tigrisszúnyog különösen veszélyes lehet az emberre Fotó: Pixabay
Az ázsiai tigrisszúnyog különösen veszélyes lehet az emberre Fotó: Pixabay
Bár beköszöntött az ősz, a szúnyoginváziónak még sincs vége. Ráadásul a kis vérszívó dögök halálos kórokat is terjesztenek.
Hirdetés
Ad image

Közeledik az ősz, de a szúnyogszezon még nem ért véget. Arról már a nyár kezdete óta cikkezik a magyar és a világsajtó egyaránt, hogy hol észleltek dengue-, nyugat-nílusi és keleti ló-encephalitis fertőzéseket. „Lehet, hogy itt a sütőtökszezonnak, de a szúnyogszezonnak még nincs vége.” – mondta Jennifer White, New York állam járványügyi szakértője. Augusztus és szeptember a szúnyogok által terjesztett betegségek csúcshónapjai nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is. Ennek oka, hogy a rovarok populációinak – amelyek a meleg hőmérsékletet és a magas páratartalmat kedvelik – a nyár végi hőségben és az azt követő hatalmas csapadékmennyiségben volt idejük megnőni.

Bár a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedése általában októberben az időjárás lehűlésével csökken, azonban az éghajlatváltozás miatt egyre hosszabbak és melegebbek a nyarak, és rövidülnek a telek. Több lehetőséget adva a szúnyogoknak arra, hogy szaporodjanak. „A globális felmelegedés alapvetően meghosszabbította a szúnyogszezont.” – idézte az NBC News Chantal Vogelst, a Yale Közegészségügyi Iskola epidemiológiai adjunktusa.

De miket terjesztenek a vérszívók?

Dengue láz

A degnue láz nemcsak Amerikában, de Európa szerte felbukkant. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elmúlt öt évben világszerte jelentősen nőtt a dengue megbetegedések száma. A WHO éppen ezért egy, 6 és 16 év közötti gyermekek számára készült vakcinát ajánl a magas fertőzöttségű területeken.

Nyugat-nílusi vírus

A dengue-hoz hasonlóan a nyugat-nílusi vírus legtöbb esete tünetmentes, bár néhány embernél láz, kiütés, fájdalom, gyomor-bélrendszeri tünetek vagy ritka esetben agygyulladás jelentkezik. Mind a nyugat-nílusi, mind a dengue-vírus gyakoribbá és elterjedtebbé válik az éghajlatváltozás miatt.

Keleti ló-encephalitis

A keleti ló-encephalitis, vagy EEE súlyosabb és halálosabb, mint a dengue vagy a nyugat-nílusi, de ritkább is. Tünetei, például az agygyulladás következtében kialakuló súlyos tünetekkel küzdő emberek mintegy 30%-a meghal. Akik túlélik, azoknak életre szóló problémái lehetnek, például értelmi fogyatékosság, görcsrohamok vagy bénulás.

A probléma az, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségekre nincs specifikus kezelés, ezért az orvosok általában támogató kezelést, például folyadékpótlást és pihenést írnak elő.  A csípés kockázatának csökkentése érdekében az egészségügyi szakértők DEET-et, pikaridint, IR3535-öt vagy citromos eukaliptuszolajat tartalmazó rovarriasztót javasolnak. Valamint, hogy szüntessünk meg minden olyan lehetőséget, ahol az ingatlanon állóvíz halmozódhat fel. Ez magában foglalhatja a vödrök, virágcserepek, karbantartatlan úszómedencék és egyéb edények kiürítését.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés