ACNEWS

Trendi étel lett a rántott savanyú uborka

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A tengerentúlon már a 60-as évek óta jelen van az Európában szokatlan ízvilágú rágcsálnivaló.
Hirdetés
Ad image

A tipikus magyar ízlésvilág számára a mélyhűtött uborka sütése furán hangozhat a hírhedt kovászos uborka-korszakhoz képest. A valóságban azonban – és nem csak a világhálón – nagyon is úgy néz ki, mint egy gasztrotrend. A receptek száma egyre csak nő, sőt, már a „trendétel” kifejezést is használják. Legfőbb ideje tehát egy (verbális) kóstolónak.

Egyeseknek már a forró uborka gondolatára is felfordul a gyomra, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Talán mert sokféleképpen variálhatók. És éppen a nagyon különböző alapízek miatt – az ecetesektől az édes-savanyúig – valószínűleg soha nem ugyanolyan az ízviláguk. Különösen jellegzetes az uborkaíz csípős zsírral való kombinálása.

A tányéron is jól variálhatók, amit a változatosságot kedvelők érvként hoznak fel a szokatlan snack mellett. Akár ízletes köretként grillezett ételekhez, akár előételként joghurtos-majonézes mártogatóssal, minden lehetséges. A klasszikus kísérő azonban a tejföl.

Nincs ebben semmi újdonság

A panírozott és mélyhűtött uborka szokatlannak tűnhet az ízlésünknek – de a kulináris világban nem újdonság. Sok ételhez hasonlóan az USA-ból származik. Régóta „sült uborkaként” ismert, különösen a déli államokban, ahol mindig is sokféle főzési és ízlésbeli hagyomány találkozott. Az amerikai kulináris körökben először az 1960-as években tűnt fel, és a legrégebbi, újságban megjelent „French fried pickles” recept 1962-ből származik.

A „Pickles” angolul ecetes levesben pácolt zöldségeket jelent, a „French Fried” pedig a mélyhűtött sült krumplit. A „Dill pickles”, azaz a klasszikus, kapros pácban sült savanyúságok 1963-tól állítólag Arkansas déli állam egyik vendéglőjének étlapján szerepeltek. Ott még egy éves fesztivált is létrehoztak a mélyhűtött savanyúságoknak, amelyek ma már az egész USA-ban ismertek.

Változó panírozás

A panírozás jó hely a kísérletezésre. Eredetileg a sült uborkát úgy készítették, hogy az édes-savanyú uborkaszeleteket palacsintatésztába mártották és kisütötték. Ma a legtöbben a klasszikus lisztből, tojásból és zsemlemorzsából álló panírozást használják. De ezzel is lehet kísérletezni: ízlés szerint adhatunk hozzá klasszikus paprikaporokat, füstös grillfűszereket vagy akár egzotikus ízeket is. Ha pedig kalóriát akarunk spórolni, akkor a panírozott uborkát betehetjük a fritőzbe vagy a forró sütőbe…

Forrás: Kurier

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés