ACNEWS

Hitte volna? Már a románok is jobban élnek, mint a magyarok

Román lei / Fotó: Shutterstock
Román lei / Fotó: Shutterstock
A román gazdaság az elmúlt időszakban gyorsabban nőtt mint a magyar, többet is fogyasztottak, és több pénzt is vittek haza.
Hirdetés
Ad image

Az Eurostat szerint az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt néhány évben Románia egy főre jutó GDP-je megközelítette Magyarországot. A tavalyi évben pedig el is hagyta. A fogyasztást tekintve is stabilabb a román előny, és a béreknél kimutatható mostani előzés egyre kevesebb okot ad a kétkedésre. Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, így nem lenne meglepő, ha egy-két éven belül a bolgár fogyasztás is a magyar szintre emelkedne – írja a Portfolio.

A jelenlegi magyar bérszint magasabb fogyasztást indokolna. Összességében úgy látszik, hogy Magyarország nem rugaszkodott el a magas bérszinttel jellemezhető országok irányába. Az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg. Magyarország nem tartja a lépést a régióval, a relatív pozíció romlása trendszerű. A jegybank friss jelentése szerint az elmúlt években a régiós országokhoz képest összességében relatív fejlettségünk és relatív termelékenységünk is kedvezőtlenebbé vált.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés