ACNEWS

Hónapjai vannak Ukrajnának, és elveszíti a háborút

Ukrajna naponta ezer katonát veszít Fotó: grafika
Ukrajna naponta ezer katonát veszít Fotó: grafika
Vészharangot kongatnak Amerikában: a támogatásukkal sem garancia a győzelemre, nélkülük pedig biztos a vereség.
Hirdetés
Ad image

Amerika és szövetségesei jelenleg azt mérlegelik, hogy milyen hatásai lehetnek hosszú távon annak, ha Ukrajna magára maradna a háborúban. Ukrajna mindössze néhány hónapig bírná ki az USA és a NATO segítsége nélkül – közölte több amerikai és európai tisztviselő a CNN-nel. Mint mondták, a legaggasztóbb az, hogy a még az amerikai támogatásokkal együtt is elakadt ukrán ellentámadási kísérletek végleg kudarcba fulladnának – írta az index.hu.

„Velünk sincs garancia a sikerre, de nélkülünk biztosan elbuknak” – nyilatkozta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő pénteken a CNN-nek. Arra utalva, hogy Ukrajna az amerikai segélyek nélkül legkésőbb nyárra elveszíti háborút. Az Index emlékeztet arra, hogy az Ukrajnának újonnan ígért segélyek 2023 augusztusa és októbere között mélypontot értek el. És közel 90 százalékkal csökkentek 2022 azonos időszakához képest. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba is ellátogatott, hogy sürgősen további fegyvereket és lőszert kérjen a kongresszustól. De az amerikai segélyek egyelőre váratnak magukra. További amerikai segítség nélkül – a CNN-nek nyilatkozó nyugati tisztviselők értékelése szerint – Ukrajnának először a nagy hatótávolságú, majd a légvédelmi rakétái, később pedig a tüzérségi lőszerei és a rövid hatótávolságú rakétái fognak el. Mint például a vállról indítható Javelin páncéltörő rakéták, és a Stinger légvédelmi rakéták.

A CNN szerint a nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az amerikai támogatás további késedelme vagy kiesése hatással lesz a szövetségesek által nyújtott segítségre is. Nagy az esélye annak, hogy ha az Egyesült Államok nem folytatja a támogatást, akkor az európai országok sem. Erre pedig van esély, hiszen várható, hogy nem lesz egyezség az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurónyi pénzügyi támogatás ügyében. Így erősen kérdéses, hogy az ország hozzájuthat-e ehhez a forráshoz. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés