ACNEWS

Szenzációs visszatérés: Honda a Forma-1-ben

Vélhetően Horner botránya Melbourne-ben elviszi a showt Fotó: Red Bull
Vélhetően Horner botránya Melbourne-ben elviszi a showt Fotó: Red Bull
A japán autógyártó szerdán bejelentette, gyári partnerséget kötöttek az angol csapattal. Az új név Aston Martin Aramco Honda lesz.
Hirdetés
Ad image

A Honda egy rövid kihagyás után a 2026-os szezonban visszatér a Forma-1-be az Aston Martin versenycsapat motorszállítójaként.

A Honda csak 2021 végén vonult ki a motorsport királykategóriájából, de most úgy döntött, hogy visszatér, részben a két és fél év múlva életbe lépő reformok miatt.

Az új kihívás mellett szóló döntésünk egyik fő oka, hogy a Forma-1 arra törekszik, hogy fenntartható versenysorozattá váljon. Ez összhangban van a vállalat CO2-semlegesség elérésére irányuló törekvéseivel – írja a BBC

A jövőbeni új hibrid motorok 100 százalékban fenntartható üzemanyaggal fognak működni. Az erőforrásban lévő belső égésű motor csak 50 százalékban járul majd hozzá a teljesítményhez, a többi elektromos lesz. Az új, fenntarthatóságot célzó előírások már azt is lehetővé teszik, hogy 2026-tól az Audi és a Ford is belépjen.

A Honda 2021 végéig volt a Red Bull partnere, és a holland Max Verstappen első címvédését ünnepelte a búcsúszezonban. A japán cég másfél éve távozott motorgyártóként a magas költségek miatt.

A Red Bull a korábban kifejlesztett alapokat felhasználva saját erőforrást épített, de 2025 végéig továbbra is kap technikai segítséget a Hondától. Az Aston Martin, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel excsapata jelenleg még Mercedes-motorokat használ.

A Volkswagen leányvállalatával, a Porschéval kötött üzlet összeomlása után a Red Bull 2026-tól az amerikai Ford konszerntől kap hajtóműveket. A szerződés legalább 2030 végéig érvényes. 2026-ban az Audi is belép a Forma-1-be a Sauber versenycsapattal – írja krone.at

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés