ACNEWS

Hopp, a Vatikán: ’ökovandálok a klímaaktivisták’

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Már Ferenc pápának és környezetének is elege van az klímavédelem nevében vandálkodókból.
Hirdetés
Ad image

A Vatikán elítélte az Ultima Generazione (Utolsó Nemzedék) csoport klímaaktivistáinak közelmúltbeli akcióit, és „ökovandáloknak” nevezte a résztvevőket.

A csoport tagjai ugyanis hígított növényi szénből készült fekete folyadékot öntöttek a római Trevi-kútba. Egy tíz fős csoport bele lépett a világhírű szökőkút medencéjébe, kezükben egy transzparenssel, amelyen ez állt: ’Nem fogunk fizetni a fosszilis tüzelőanyagokért’.

Tettüket egy idegesítően önkényes biccentésnek szánták volt a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetésére irányuló kampány felé.

A Vatikán dühös az akciók miatt.

„Amikor olyan műalkotásokra gondolunk, amelyek évszázadok óta az emberiség örökségének részét képezik, és a világ minden tájáról érkező turisták célpontjává válnak, érdemes észben tartani, hogy védelmük mindenki felelőssége, ezért az ellenük irányuló erőszak minden formáját kötelező meggyőződéssel kell elítélni” – idézi a krone.at a vatikáni Rino Fisichella érseket.

Az érsek már korábban is megszólalt.

„Az Egyház mindig is elismerte a művészet és a kultúra értékeit és fontosságát – hogy megismerjük Istent, és életben tartsuk keresztény gyökereinket. A szépség az evangélium hirdetésére és a hívők lelki növekedésének elősegítésére irányuló küldetésünk szerves része.” – írta Fisichella egy korűbbi vatikáni dokumentumban.

Mindeközben olasz klímaaktivisták öntötték le magukat sárral Rómában a parlament épülete előtt, felhívva a figyelmet a klímaváltozás miatti árvízre Olaszországban.

„Ez Emilia iszapja!” – kiáltott fel a két nő egyike, aztán nagy műanyag palackokból barna folyadékot öntöttek a fejükre és csupasz mellkasukra a szenátus bejárata előtt.

Demonstráltak, aztán megzuhanyoztak.

Ám ugyancsak mindeközben az Emilia-Romagna régióban lakosok és segítők ezrei küzdenek még ma is a sárral és a latyakkal, amelyet a közelmúltbeli áradások sodortak otthonaikba. És nincs se békés otthonuk, se vizük.

És nem tudnak zuhanyozni sem.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés