ACNEWS

Horror Budán: ötször harapta meg Gyuszika nyakát egy aranysakál

Fotó: Laczkó Tímea
Fotó: Laczkó Tímea
Amikor éppen orvoshoz vitték volna az életveszélyes állapotú, vérző kiskutyát, a vérszomjas ragadozó a gazdáira is rátámadt.
Hirdetés
Ad image

A támadás Tímeáék budai kertjében történt: öt helyen harapta meg a sakál a 13 éves uszkár, Gyuszika nyakát. Majd utána a gazdáira is rátámadt. A hírre sokkot kaptak a környékbeli kutyások. Gyuszika gazdája, Laczkó Tímea a Facebook oldalán osztotta meg a történteket.

„Gyuszi állapota javul. Ma már kicsit játszott is a kertben. Az orvos szerint pár napig még a harapások miatti esetleges fertőzések adódhatnak. De egyelőre úgy tűnik, hogy stabilizálódik az állapota. Szerencsére. Ma már evett is egy kicsit” – írta megkönnyebbülve Tímea. A kiskutya felépüléséért gazdája, a 12 éves Lexie aggódik a legjobban, hiszen együtt nőttek fel a házi kedvenccel.

Fotó Laczkó Tímea
Tímea kislánya, Lexie sírva fakadt, amikor megtudta, mi történt a kis kedvencével Fotó: Laczkó Tímea

50-50 százalék az esélye, hogy  túléli

Mint azt az AcNews megírta, a budai erdő szélén lakó Laczkó Tímea családjával péntek éjjel kiengedte Gyuszikát a kertbe. Nem gondolta, hogy pár perc múlva vérfagyasztó támadás áldozata lesz. Ugyanis egy aranysakál állt lesben a hűvösvölgyi ház kertjében. Megvárta, míg Gyuszika gazdája visszament a házba, és azonnal megtámadta a 13 éves uszkárt. A nyakánál ragadta meg kiskutyát, aki olyan sokkot kapott, hogy meg se nyikkant. Tímeának feltűnt, hogy Gyuszika nem jön be a hívásra, keresni kezdte. A tuják tövében talált rá, a sakál öt helyen harapta meg a kiskutya nyakát. Amikor állatorvoshoz indultak a vérző Gyuszikával, az aranysakál megtámadta őket. Tímea férje kiabálva, kezét magasra tartva tudta csak elijeszteni.

Az  állatorvos kimosta Gyuszika sebeit, megröntgenezte és ultrahang felvételt készített. Kiderült, hogy a kutyus tüdején életveszélyes ödéma alakult ki. A doktornő szerint 50-50 százalék az esélye, hogy  túléli. A család hazavitte a kutyust, azóta otthon lábadozik. Tímea pedig a Facebook oldalán figyelmeztette a budai kisállattartókat a sakálveszélyre. Sok kutyás szörnyülködve olvasta Gyuszika kálváriáját, aggódva kívántak jobbulást az idős uszkárnak.

Simán megölhet egy vadászkutyát is

Kiderült, hogy Budapesten a II. kerületben már máshol is láttak kifejlett aranysakált. Tímea Facebook oldalán egy posztoló jelezte, hogy szintén Budán, a forgalmas Budagyöngye bevásárlóközpont mellett találkozott a ragadozóval. Más pedig azt írta, hogy tavalyelőtt, fényes nappal a Széher úton találkozott egy példánnyal. Hogy mennyire veszélyes ragadozó az aranysakál? Egy kifejlett példány kíméletlenül elbánik egy kutyával. Öt éve Dorozsmán egyetlen mozdulattal átharapta egy vadászatra idomított Szikra, a hétéves magyar vizsla torkát. Úgy, hogy közben a gazdája és a vadásztársai csak pár lépésre voltak tőle. Budapesten a a XVII. kerületi Merzse-mocsárnál sétálók figyelmét már táblákkal hívják fel az esetlegesen felbukkanó sakálokra – írta a berek.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés