ACNEWS

Horvátországban pénzbírsággal sújtják a járványügyi intézkedések megszegőit

Horvátországban 30-tól 50 ezer kunáig (1,4-2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják az olyan állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit, ahol nem tartják be a járványügyi intézkedéseket - jelentette be kedden Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter.

Hirdetés
Ad image

Horvátországban 30-tól 50 ezer kunáig (1,4-2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják az olyan állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit, ahol nem tartják be a járványügyi intézkedéseket – jelentette be kedden Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter.

A tárcavezető abban bízik, hogy ezzel rákényszeríthetik az említett intézmények vezetőit a válságstáb rendeleteinek és a hatályos törvényeknek a betartására.

„Együtt küzdünk azért, hogy a világjárványnak mielőbb vége legyen, és minél kevesebben fertőződjenek vagy halljanak meg” – mondta.

A kormány a múlt keddtől kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Ezt azonban több hivatalban nem tartják be, és nem ellenőrzik, hogy az alkalmazottak rendelkeznek-e védettségi igazolással.

A rendelet egyik legnagyobb ellenzője Zoran Milanovic horvát államfő, aki „hülyeségnek, infantilisnak, az emberek terrorizálásának” nevezte az új intézkedést. Mint mondta: az elnöki hivatalban nem fogják ezzel „nyaggatni” az embereket. Ausztriában nemrég bekérették a bécsi horvát nagykövetet is, mert Milanovic az mondta: az osztrák korlátozások a „fasizmusra emlékeztetik”.

Vili Beros egészségügyi miniszter felszólította az állampolgárokat: ne próbáljanak meg kibúvót keresni a tesztelés, a járványügyi szabályok és az oltás alól, majd utána kopogtatni a már így is túlterhelt egészségügyi ellátórendszer ajtaján. Ez képmutatás – jelentette ki.

Hozzátette: a Covid-igazolványok bevezetése nem állítja meg a járványt, de csökkenti annak terjedését. Amennyiben az emberek felelősségteljesen járnának el, annak a járványügyi szakemberek szerint elégnek kell lennie – húzta alá.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 4926 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 62-en haltak meg. Kórházban 2591 beteget ápolnak, közülük 317-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 132 477-en kaptak védőoltást, közülük 1 900 551-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 3394 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 23 beteg halt meg. Kórházban 1154 beteget ápolnak, közülük 285-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 222 459-en kaptak védőoltást, közülük 1 139 108-an már a második adagot is felvették.

Szlovén járványügyi szakemberek szerint enged a járvány negyedik hullámának szorítása, de nagyobb enyhülésre csak december közepén lehet számítani, míg a kórházakra nehezedő nyomás az év végéig el fog húzódni. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés