ACNEWS

Rossz jel: brutális tisztogatások a kínai nukleáris erőknél

Hszi Csin-ping Fotó: Youtube
Hszi Csin-ping Fotó: Youtube
Kína leváltotta a nukleáris arzenálját kezelő elit egység két vezetőjét, ami egy stratégiaváltás kezdete lehet.
Hirdetés
Ad image

Li Yuchao tábornok, aki a Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) Rakétahadseregének egységét vezette, és helyettese hónapokra „eltűnt”. Helyettük Wang Houbin volt haditengerészeti főnök-helyettest és Hszu Hszisenget, a központi pártbizottság tagját nevezték ki. Ez a pekingi katonai vezetés legnagyobb, nem előre tervezett átrendeződése az elmúlt csaknem egy évtizedben.

Nukleáris stratégia

„Kína az elmúlt évtizedek egyik legmélyrehatóbb nukleáris stratégiai változására készül. Hszi Csin-ping elnök példátlan módon megszilárdította a PLA feletti ellenőrzést, de ez nem jelenti azt, hogy ez teljes. A kínai elnök még mindig aggódik a soraiban lévő korrupció miatt. Jelezte, hogy a párt iránti abszolút lojalitás még nem valósult meg” – mondta Lyle Morris, az Asia Society Policy Institute külpolitikai és nemzetbiztonsági munkatársa.

Hszi Csin-ping egyben Kína legfelsőbb katonai parancsnokságának, a Központi Katonai Bizottságnak az elnöke is. Egy múlt hónap végén tartott találkozón az elnök hangsúlyozta, hogy az erőfeszítéseket arra kell összpontosítani, hogy foglalkozzanak a párt szervezeteinek minden szinten felmerülő kiemelkedő problémáival. Például a párt abszolút vezető szerepének fenntartásával a hadsereg felett – írja a BBC.

Peking nem nyilatkozott Li tábornok és helyettese, Liu Guangbin tábornok hollétéről. Viszont a South China Morning Post múlt heti jelentése szerint a bizottság korrupcióellenes részlege vizsgálatot indított a két férfi, valamint Li tábornok korábbi helyettese, Zhang Zhenzhong ellen.

Korrupcióval magyarázzák

Wang és Hszu új kinevezése egy nappal a PLA alapításának 96. évfordulója, augusztus 1. előtt történt. A kinevezéseket a bizottság pekingi székhelyén tartott ünnepségen jelentették be. Mindkettőjüket altábornagyi rangról léptették elő tábornoki rangra, ami Kínában a legmagasabb rangot jelenti az aktív szolgálatot teljesítő tisztek számára.

Li tábornok bukása, valamint a korábbi külügyminiszter, Csin Gang közelmúltbeli leváltása az utóbbi idők egyik legnagyobb vezetői kihívását jelenti Hszi számára.

2014-ben a kínai hadsereg soraiban széles körű tisztogatás során a Központi Katonai Bizottság korábbi elnökhelyetteseit, Hszü Csajhut és Guo Boxiongot is eltávolították. Korrupció miatt bíróság elé állították. Guót egy katonai bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, míg Hszü a tárgyalása előtt meghalt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés