Csipes Tamara: Én soha senkinek nem ártottam, kivéve magamnak

AC News 2022.01.17. Huppsz

Csipes Tamara: Én soha senkinek nem ártottam, kivéve magamnak

Az Év Női Sportolójának választották Csipes Tamarát. Az olimpiai- világ és Európa-bajnok kajakos Liebhaber Judit műsorában, az Erősebb igen-ben vallott élete legnagyobb döntéseiről, eredményeiről, az anyaságról, de kendőzetlen őszinteséggel beszélt évekkel ezelőtti eltiltásáról vagy éppen arról, mekkora terhet rótt rá, hogy már kamaszként sokan rátették az olimpiai arany “terhét”. A sportoló, aki 2017 novemberében adott életet Olívia nevű kislányának, nyíltan beszélt Juditnak az anyaság nehézségeiről is.

 

Csanyi cikk

Rio és Tokió olimpiai bajnoka elárulta Liebhaber Juditnak, kamaszként nagyon nehezen viselte, hogy sokan éremesélyesként emlegették csak azért, mert olimpiai bajnok édesapja nyomdokaiba lépett és a kajakot választotta sportágaként. Ő maga nem így szeretné nevelni a lányát.

„Ha a lányom bármilyen sportot választ, én biztosan nem fogom ezt a terhet rátenni a vállára. Egyrészt azért, mert nem lehet tudni. Ha valaki gyerekként valamilyen sportban sikeres, még nem biztos, hogy felnőttként is az lesz. Másrészt lehet, hogy egy középkategóriás utánpótláskorú versenyzőből meg a legsikeresebb felnőtt sportoló lesz, és nagyon el lehet így venni az ember kedvét. Ha kikiáltják a legnagyobb jövőnek, hogy na most ő lesz az, és aztán nem, az óriási törés az ember életében, illetve fordítva is. Ha azt hallja, jó az, de nem lesz elég, lehet, hogy motivációt veszt és közben bőven elég lenne - magyarázta Tamara. - Rengeteg embertől meghallgattam, hogy “te úgyis olimpiai bajnok leszel” és sokszor azt éreztem emiatt, hogy nekem “annak kell lennem”, mert vannak sikereim és nekem a Csipes Ferenc az apukám és az ereimben is az folyik, hát persze, hogy az leszel. Azt éreztem, hogy nekem ez a minimum. Az pedig olyan érzés volt, hogy ha olimpiai akárhányadik más leszek, akkor lehúzhatom magam.”

Tamara elárulta, amíg csak az elvárásokkal állt szemben, nem volt olyan erős a belső motivációja arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. A fordulópontot az jelentette, amikor egy évet élt Ausztráliában, ahol teljesen más mentalitásúak az emberek, jó volt elszakadni az itthoni közegtől, ettől a “majd én megmondom, hogy te mi leszel”-től.

„Ott úgy tekintettek rám, mint bármelyik másik versenyzőre, nem volt az, hogy “jaj neked kell”. Ott valóban megkérdezték tőlem, hogy mit szeretnék és mentálisan nagyon sokat adott. Úgy jöttem haza, hogy meg szeretném csinálni, lássuk meg, mire vagyok képes, ha tényleg beleadom a tőlem telhető legtöbbet és nem arra hallgatok, hogy ki mit mond” - mesélte a sportoló, aki végül a kajakozás és az édesapja miatt jött haza. Kellett bátorság ahhoz, hogy visszatérjen abba a közegbe, amit korábban mérgezőként élt meg, de végül kizárta azokat a tényezőket, amik őt visszahúzták, két év alatt feldolgozta és végül Rióban olimpiai bajnok lett.

Csipes Tamara nem titkolózott akkor sem, amikor Judit a 2015-ös eltiltásáról kérdezte, őszintén mesélt az okokról és arról, hogy nem doppingvétség, hanem etikai vétség miatt kapta a büntetést. Azt is elárulta, hogy ez az időszak végül pozitív hatással volt az életére, és nagyon jó hónapokra emlékszik vissza.

„Én úgy gondolom, hogy a rossz dolgok azok, amikkel ártasz másoknak. Én soha senkinek nem ártottam, kivéve magamnak. És az, hogy magamnak ártok, hogy hibázom, a saját életemben magamat előre vagy hátra viszem, azok kellenek, azok a hullámvölgyek. Nem tudsz miből építkezni, ha nem vagy lenn - mesélte. - Amiről még nem írt senki, hogy életem legjobb éve volt 2015, mert akkor kaptam egy fél évet, amikor össze tudtam magam szedni. De ez abszolút kellett, az a fél év, ami kimaradt, elég volt, és folytattam tovább.”

Csipes Tamara arról is beszélt, hogy amikor teherbe esett, ugyan nagyon szeretett volna gyereket, de abban az életszakaszban járt, hogy a karrierjére koncertrált és a tokiói olimpiára készült. Kénytelen volt tehát újratervezni, hogy az élete minden területén helyt tudjon állni.

„Az első nyolc hónapban nem is emlékszem másra, csak arra, hogy valamiért izzadok. Hol azért, mert edzésen voltam, hol azért, mert szoptattam, hol mert altattam fél óráig. Az első egy év nagyon kemény volt” - nevetett. Juditot beavatta abba is, mennyire volt nehéz összeegyeztetni az anyaságot és a sportot, mit gondol a férfi és női szerepekről, és hogyan élte meg azt, hogy Tokióban is arany- illetve ezüstérmet sikerült szereznie.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Mulatós zene biznisz: mindenki szeretne profitot termelni

Farkas Márió 2022.05.19.
A lakodalmas zenészek legkedvezőbb időszaka érkezik: itt a nyár, jönnek a haknik és két év után először megkötések nélkül lehet fellépni. Előkerült egy lista, miszerint a műfaj legkeresettebb előad&o...

Reviczky Gábor megerősítette: Jöhet az új Üvegtigris

Farkas Márió 2022.05.18.
Az Üvegtigris az elmúlt 20 év popkultúrájának meghatározó mozifilmje, a mai napig idéznek belőle, emlegetik a jeleneteket. Az egyik közkedvelt szereplő, Gáspár Sándor tett egy sejtelmes kijelentést, misze...

Férjhez megy Yvonne Dederick – Évek óta tart a szerelem!

Pataki József 2022.05.17.
Egy ortopéd-sebész főorvos rabolta el a luxusfeleség szívét.

Huppsz

Ma lenne 56 éves Ambrus Zoltán – Egykor ilyen bulikkal köszöntötték

Pataki József 2022.05.19.
Az Irigy Hónaljmirigy egykori tagja sosem vetette meg a jó bulikat, és bizonyára, ha még ma is köztünk lenne, kapva kapna az alkalmon, hogy szeretteivel megünnepelje születését.

Curtis Újpestért tényleg minden őrültségre képes

Farkas Márió 2022.05.19.
Az Újpest FC egykori játékosa, Curtis lilára festette a haját! A rapper néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán indított egy szavazást, a hajszínét illetően, rajongói pedig a lilát ...

Járai Mátét felfüggesztette az RTL Klub

AC News 2022.05.19.
A műsorvezető az RTL Klub reggeli műsorának titkait fecsegte ki Istenes Bence internetes műsorában, ezzel büntették érte.   
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

Elkezdődött a jegyértékesítés: már 1500 forintért bejuthatsz a vizes világbajnokságra

AC News 2022.05.19.
Egy hónappal a rajt előtt elindult a jegyértékesítés a magyarországi vizes világbajnokságra.

Balul sült el az ünneplés - szembe lőtte a pezsgősdugó a kerékpárost

AC News 2022.05.19.
Hiába írt történelmet az eritreai Biniam Girmay a Giro d'Italián, nevét nem ezért fogják még sokáig emlegetni a verseny szerelmesei.    

Nyitnak a fővárosi vízparti strandok

AC News 2022.05.19.
Két fővárosi, vízparti strand is megnyitja a kapuit a hétvégén. Május 20-tól nyit Budapest tengerpartja, a Lupa, mely 2017 óta új minőséget hozott a hazai strandkultúrában.  Az Újbud&aa...

Sziréna

Ecettel büntette a körmüket rágó diákokat az edzőnő

AC News 2022.05.19.
A pusztazámori általános iskolában megengedhetetlen módszerekkel büntette diákjait az edzőnő.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emeltek vádat

AC News 2022.05.19.
A húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.  

Nem aprózta el a mezőtúri sofőr, egy nap 14 pontot gyűjtött be szabbályszegésért

AC News 2022.05.19.
A mezőtúri férfi egy délután 14 pontot gyűjtött be az elkövetett szabályszegésekért. Szabálytalanul előzött és a piroson is áthaladt.
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Pintér: Jó kezekbe kerül az egészségügy

Pataki József 2022.05.19.
Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt szerint azzal, hogy az egészségügy a tárcája irányítása alá kerül, jó kezekben lesz az ágazat.

Bakondi: A migráció továbbra is kihívást jelent

Pataki József 2022.05.19.
A migráció a következő években is biztonsági kihívást fog jelenteni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Rogán: A háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban

Pataki József 2022.05.19.
Az ukrajnai háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban - jelentette ki Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülés&eacu...

Világ

Moldovai elnök: Moldova az Európai Unióhoz tartozik

Pataki József 2022.05.19.
Moldova a szabad világ része kíván maradni, Európa részeként képzeli el a jövőjét, az unió értékeit sajátjaként vallja, Moldova az Európai Unióhoz tartozik - jelentette ki Maia Sandu...

Uniós biztos: Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság védelme érdekében

Pataki József 2022.05.19.
Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság és az európai értékek védelme érdekében, minden eszközt felhasznál a tagállamokkal szemben, ha megsértik az európai jogot - jelentette ki ...

Biden a védelmi termelési törvény segítségével orvosolná az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer hiányt

Pataki József 2022.05.19.
Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt - jelentette b...
Video4a - Kategóriák között
min-mano
video2a - Kategóriák között

Profil

Haddad Henrik: Minden annyira sorsszerűen jött össze

Farkas Márió 2022.04.30.
Haddad Henrik, azaz Ricky, az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese volt a 90’s évek végén. Az azóta eltelt időben sem tétlenkedett, beindította szólókarrierjét, született négy gyermeke és ak...

Gajdos Attila: Most a háború elől menekülteknek van szükségük a segítségre

AC News 2022.03.06.
Gajdos Attila különleges gospel csapatot alapított, akikkel mélyszegénységben élő gyermekeket támogatnak és most a háború elől menekülteknek is megpróbálnak segíteni. Mint mondja, ez a műfaj, a gosp...

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26.
A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek id...

Amiről beszélnek

Nem akárkivel randizgat Charlize Theron

Pataki József 2022.05.19.
Állítólag Halle Berry exével kavar a színésznő.

Fresh Andi a botoxról: úgy néztem ki, mint egy viaszbábú

Farkas Márió 2022.05.19.
Villányi Andrea, azaz Fresh Andi életének utóbbi időszaka igencsak küzdelmesre sikeredett: mellrákot diagnosztizáltak nála, ráadásul sokakban csalódott, miután kiderült a betegsége. Az énekesnő sze...

Horgas Eszter 25 éves traumával küzd: fiatalkori szerelmei kezet emeltek rá

Farkas Márió 2022.05.19.
Manapság már nem fordulhat elő ilyen a fuvolaművész életében, de ha szóváltásba kerül egy partnerével, összehúzza magát, mert számít az ütésre.
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
min-mano
Remiz uzlethaz - felugro