Csúnyán átverték Schobert Norbit – Legnagyobb üzleti bukásairól mesélt

2019.02.08. Huppsz

Csúnyán átverték Schobert Norbit – Legnagyobb üzleti bukásairól mesélt

Reggelifőzés mellett idézte fel a fitneszguru, hogy a vállalkozók élete nem mindig habostorta, neki is voltak hatalmas üzleti bukásai, más kérdés, hogy sosem adta fel, és így minden helyzetből fel tudott állni.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Schobert Norbi főzte és tálalta ma a reggelit az RTL Klub Reggeli című műsorában, amelyben az egyik kiemelt téma a vállalkozói szemlélet és magatartás volt. Nemsokára indul a csatorna új műsora, a Cápák között, amelyben a jelentkezőknek sikeres befektetők előtt kell prezentálniuk az üzleti ötletüket. Ennek apropóján beszélgettek a reggeli műsor résztvevői arról, hogy a vállalkozó olyan ember, aki mer kockázatot is vállalni, hiszen anélkül nincs igazi haszon, aki mindig csak biztosra akar menni, az aligha gazdagodik meg.

A fitneszguru is maga építette fel, lépésről lépésre a ma már milliárdos vállalkozásait, és őt sem kerülték el a nagy bukások. És épp olyankor érték a veszteségek, amikor nem számított rájuk.

Az első nagy bukása még üzletemberi karrierje elején érte, amikor a még dvd-n forgalmazott fitneszvideóit övező nagy sikerre alapozva kifejezetten gyerekek számára készítettek egy animációs videót, hogy a kicsiket is rászoktassák a tornázásra.

„Ötvenmilliót költöttünk rá, ami akkor irdatlan nagy összeg volt, mai áron úgy 500 millió lenne. Ahhoz, hogy visszajöjjön az ára, húsz-harmincezret kellett volna eladnunk belőle, ehhez képest csak háromezer-kétszáz ment el” – mesélte Norbi, hozzátéve, hogy akkoriban még nem hódított annyira a fitnesz kultusza, mint manapság, ez lehetett a gyerektornás videójuk bukásának oka.

Egy másik nagy veszteséget pedig sokáig észre sem vett, és csak utólag derült ki, mennyit veszthetett, bár a műsorban nem mondott összeget. A Norbi Update-termékek nagykereskedelméről van szó, amelyet kezdetben átengedett másoknak, de egy idő után furcsállotta, hogy miközben egyre jobban terjedt a terméke, a bevételei nem arányosan nőttek.

„Beletelt egy időbe, mire rájöttem, hogy csúnyán átvertek” – mondta Norbi, aki ennek hatására vette saját vállalkozásba a termékei nagykereskedelmét is. „Eladtam, amit csak lehetett, hogy legyen pénzem a saját hálózat kiépítésére. Nagyon rizikós volt, több száz millió forintot kellett beletenni, de megérte, azóta is jól termeli a hasznot” – nyugtázta a fitneszguru. Azt is bevallotta: később egy brókercéggel is pórul járt, elmondása szerint 150 milliója úszott el azon, hogy rájuk bízta a pénze befektetését.

Kockázat nélkül nincs üzlet, és mindig résen kell lenni – akár így is összegezhető a tanulság, mi kell ma egy vállalkozás sikeréhez.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)