Itt vannak a részletek Szilágyi István temetéséről – Mindenki tiszteletét teheti egy szál fehér virággal

Soltész Mónika 2020.05.19. Huppsz

Itt vannak a részletek Szilágyi István temetéséről – Mindenki tiszteletét teheti egy szál fehér virággal

Május 3-án, vasárnap korán reggel találták holtan Szilágyi Istvánt, aki gyilkosság áldozata lett. Fia vetett véget a szegény körülmények között élő művésznek. Nyolc nappal a halála után hivatalosan is elbúcsúztatták a legendát tisztelők és barátok a 17. kerületi református templomban, május 22-én, délelőtt 11.45-kor pedig nyilvános temetés keretében helyezik örök nyugalomra.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Több mint két héttel a halála után, május 22-én a Rákoskeresztúri Köztemetőben helyezik örök nyugalomra Szilágyi István. A búcsúbeszédet a Győri Nemzeti Színház igazgatója tartja. A közleményben mindenkit arra kérnek, egy szál fehér virággal érkezzenek a gyászszertartásra. Az Ivancsics Ilona és Színtársai hivatalos Facebook-oldalán olvashatóak a részletek:

„Tisztelt Színház Igazgató!

Szilágyi István György elhunyt szerettünket 2020. május 22. 11:45 a református egyház szertartása szerint a Rákoskeresztúri Köztemetőben helyezzük örök nyugalomra.

A temetésen szolgál Sóskuti Zoltán református lelkipásztor és Dr. Steiner József baptista lelkipásztor.

Nyilvános lesz Szilágyi István Életműdíjas Művész Úr temetése.

Az Életműdíjas Színművésztől a kollégák, Barátok, Családtagok mellett a Tisztelői is leróhatják kegyeletüket, elbúcsúzhatnak május 22-én 11:45 kor a Rákoskeresztúri új köztemetőben.

Búcsú beszédet mond Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója. A Művész Úrtól Gyomaendrőd szülővárosának a polgármestere Toldi Balázs is búcsúzik. A 100 Tagú Cigányzenekar néhány tagja is játszik a búcsúztatón. Szabó Ádám a harmonikás a sírnál fog játszani ezzel is tisztelegve a Művész előtt.

Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a temetési szertartásra egy szál fehér virággal érkezzünk. A helyszínen lehetőség lesz a Művész Úr Özvegyének támogatására, egy kihelyezett persely segítségével. Az adakozás természetesen önkéntes alapon történik majd.

Tisztelettel kérem, ha egy mód van rá értesíteni a színész kollégákat a Művész Úr temetéséről. Emléke szívünkben örökké élni fog!” – áll a közleményben.

Szilágyi István 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. 1965-től 1973-ig az Irodalmi Színpad, 1973 és 1975 között a Vidám Színpad tagja volt. 1975-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1976-ban a Vígszínház tagja lett. A Mafilm társulatához 1979-ben került. Karakterszerepeket alakított. Az 1959-ben készült Égrenyíló ablak című filmben állt először kamera elé. Országosan ismertté 1968-ban Sípos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. 1998-tól a Győri Nemzeti Színház tagja volt 2016-ban történt nyugdíjazásáig.

A '90-es években a Lottó reklámarca is volt, a filmklipekben jellemzően egy hatalmas kupac készpénz szertelenül boldog tulajdonosát alakította. Felesége Humenyánszky Jolán szobrászművész. Fia Szilágyi Péter operatőr. Utolsó éveiben Budapest Rákosliget lakója volt, rendkívül szegény körülmények között élt.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT