Jáger Gyula: Nagyon nehéz idők jönnek mindenki életében

Soltész Mónika 2020.03.25. Huppsz

Jáger Gyula: Nagyon nehéz idők jönnek mindenki életében

Nem sokan tudják, hogy Jáger Gyulának a színpadi mellett a civil élete is legalább annyira fontos, hiszen hétköznaponként egy iskolában tanít. A Charme együttes énekese most az AcNewsnak mesélt a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről, megtudtuk, miket tapasztalt tanárként, hogy látja a távoktatást, de azt is elárulta, miként éli meg, hogy hetekre lemondták a fellépéseiket. Mégis leginkább imádott édesapjáért aggódik, akit mindenben támogat, amíg ezt egy rendelet nem akadályozza meg.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Jáger Gyula lapunknak mesélt arról, mit tapasztal az iskolában, miként élik meg a szülők a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatást.

„Szerencsére az iskolában és a közvetlen környezetemben is azt tapasztaltam, hogy az emberek nagyon összefognak. Úgy gondolom, hogy minden kialakult nagy probléma (legyen az háború, járvány, forradalom stb.) arra ösztönzi az embereket, hogy összefogjanak és egymásért is cselekedjenek. Nálunk az iskolában a vezetés és a kollégák hétvégén is bent voltak az iskolában és egymást segítve próbáltunk átállni a digitális oktatásra. Nyilván az elején járunk ennek a dolognak, de a tanárok, gyerekek és szülők is azon fáradoznak, hogy minél zökkenőmentesebben álljunk át erre a lehetőségre. Minden egyes változás más és más. Én lehetőségként élem meg az új dolgokat, mások problémaként. Ezt nagy általánosságban mondom. Az számomra példaértékű volt, ahogy az iskolánk a szülőkkel, gyerekekkel közösen elkezdte az új helyzethez való alkalmazkodást. Ha az országban is ilyen mértékű lesz az összetartás, akkor nagyon jó úton fogunk járni, és nem csak a koronavírust győzzük le, hanem egy régóta fennálló problémát is: a széthúzást” – kezdte lapunknak Gyula, aki a távoktatás részleteit is elárulta.

„Az oktatás legalkalmasabb formájának talán a Google Classroom tűnik, de a KRÉTA-t és az e-mailt, messengert is használjuk. Nyilván sok függ a tantárgytól. Inkább többször, többféleképpen kapják meg a gyerekek a tanulandó anyagot, minthogy sehogy. A diákok hihetetlen szorgalommal vágtak neki a tanulásnak, nyilván ez a szülőknek is köszönhető volt. Azt hiszem, nagyon nehéz helyzetbe kerültek az emberek. Szívből kívánom, hogy az összezártság csak erősítse mindenhol a családi köteléket” – fűzte hozzá az énekes, aki azt is elárulta, őt hogyan és miben érinti a változás.

„Mint mindenkit, engem is új kihívás elé állított ez a helyzet. Azon vagyok, hogy a környezetemben élőknek próbáljak így vagy úgy segíteni. Azt gondolom, hogy nagyon az elején járunk még ennek, szerencsére fiatalok és egészségesek vagyunk. Eljön az idő, amikor nagyon nagy szükség lesz ránk, akár önkéntesként az egészségügyben, akár csomagolóként egy gyárban, akár az iskolában gyermekek felügyeletében. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Ilyen helyzetben mindent el kell vállalni, amiben segíthetünk embertársainknak” – mondta a Charme együttes énekes, aki eloszlatja azt a tévhitet is, miszerint most a tanároknak rengeteg plusz idejük adódott a távoktatás miatt.

„Nagyon tévednek, akik azt hiszik, hogy a pedagógusoknak most mennyi szabadidejük lett. Az online oktatás nagyon gyerekcipőben jár, ez egy nagyon új helyzet mindenkinek. A digitális tananyagok kiválasztása, megszerkesztése, feltöltése, online óratartás sokkal nagyobb feladatokat ró a tanárokra, mint az eddig kialakult rutin tanítás. Mindig meg kell újulni, ez tény, de ez most hatalmas ugrás. A főiskolán, egyetemen nem erre oktattak minket. Nekünk is, mint mindenki másnak bele kell jönnünk ebbe a feladatba. Azt hiszem egy hónap múlva már okosabbak leszünk” – fűzte hozzá Gyula, majd elárulta, a Charme együttes fellépései is jó ideig szünetelnek.

„Sajnos júniusig mindent visszamondtak. Ahogy kinéz a helyzet, szerintem a nyár egy része is elúszik. Ez egzisztenciálisan is megvisel mindenkit. Nagyon nehéz idők jönnek mindenki életében, amit csak közös erővel, összetartással tudunk kezelni. Bízom benne, hogy minél előbb színpadra állhatunk és csinálhatjuk azt, amihez értünk: szórakoztathatunk. Ha mosoly van, boldogság van. Ha boldogság van, akkor az a legnehezebb helyzetből is kihúz minket” – mondta az énekes, aki természetesen a háttérmunkát tovább folytatja zenésztársával.

„Esténként, mint eddig is, dolgozunk Attival. Ez az alkotás időszaka. Erre gondolunk, és előre nézünk. Hisszük, hogy jön még egy sokkal jobb időszak. Készült egy új dal, ami nagyon aktuális lesz, bár nem a kialakult helyzet miatt íródott. A címe: Ugye lesz még folytatás?” – mondta Gyula, aki mindent elkövet, hogy édesapjának is tudjon segíteni, még ha nem is igényli.

„Amiben tudok, természetesen segítek apunak. Bár ő, mint korábban említettem, egy igazi, önellátó férfiember, aki nagyon nehezen fogad el segítséget. Amíg nem javasolták az idősebbek kijárását, napi 50 km-t is tekert biciklivel. Emellett pingpongozik, sétál. Életerős, sportos, ami ebben a helyzetben nagyon sokat számít. Mindennap beszélünk, tudja jól, ha szükség van, én és a testvérem ott leszünk mellette. Amúgy is nagy az összetartás a családunkban. Akár csak a páromnál, Ildinél és az anyukájánál. Fontos, hogy vigyázzunk a szeretteinkre. Most talán azzal tesszük a legjobbat, ha nem látogatjuk őket, vagy ha bevásárolunk, akkor is maszkot, kesztyűt használunk. Nem kell pánikolni, sőt a stressz, a félelem nagyobb veszélyekkel járhat, mint a vírus, de el sem szabad bagatellizálni, mert nagy a baj. Hallgatnunk kell azokra, akiknek ez a szakmájuk, ehhez értenek. Emellett őrizzük meg a jókedvünket, hiszen ezek a percek is az életünkből peregnek, és ha sopánkodva, panaszkova, félelembe éljük meg, akkor ezt az időt elvesztegettük…”

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT